Jana.s
13.04.11,17:47
Dobrý deň,


podala som trestné oznámenie na exmanžela zo zanedbania povinnej výživy na deti. Nakoľko vyšetrujúci policajt v uznesení odmietol trestné stíhanie, ktoré spĺňalo všetky podmienky na to, aby sa naplnila skutková podstata prečinu ,,zanedbania povinnej výživy´, podala som sťažnosť proti tomuto uzneseniu. Sťažnosť prevzal tento vyšetrujúci policajt osobne a oznámil mi, že vec musí postúpiť na prokuratúru. Od podania sťažnosti prešlo už vyše ako 30 dní a stále ma nikto nekontaktoval o konaní alebo ďaľšom postupe mojej sťažnosti. Aká je lehota na vybavenie sťažnosti, poprípade ako mám ďalej konať?

Ďakujem
lujza.j
13.04.11,15:54
keď sa dáva sťažnosť voči uzneseniu, spis sa zbalí a posiela na prokuratúru, vyjadrenie ti pošle prokurátor, či je sťažnosť opodstatnená, alebo nie.
Jana.s
13.04.11,16:16
Sťažnosť som podávala v zákonnej lehote, t.j. do 3 dní od doručenia uznesenia a to dňa 09.03.2011 a prebral to vyšetrujúci dotyčný policajt. Moju kópiu opečiatkoval s dátumom prevzatia. Dokedy by som teda mala byť oboznámená s ďalším konaním? Ďakujem
lujza.j
13.04.11,17:49
Sťažnosť som podávala v zákonnej lehote, t.j. do 3 dní od doručenia uznesenia a to dňa 09.03.2011 a prebral to vyšetrujúci dotyčný policajt. Moju kópiu opečiatkoval s dátumom prevzatia. Dokedy by som teda mala byť oboznámená s ďalším konaním? Ďakujem

akú lehotu na vybavenie sťažnosti má prokuratúra ti neviem povedať, je možné že je to 30dní, fakt neviem.
lexy
14.04.11,08:34
Lehota je uvedená v Zákone o prokuratúre v par.33


§ 33

(1) Prokurátor je povinný vybaviť podnet do dvoch mesiacov od jeho podania. V odôvodnených prípadoch rozhodne o predĺžení tejto lehoty bezprostredne nadriadený prokurátor (§ 53 ods. 1).

(2) Prokurátor upovedomí podávateľa podnetu v lehote ustanovenej v odseku 1 o spôsobe vybavenia podnetu. V rovnakej lehote upovedomí podávateľa podnetu o predĺžení lehoty na jeho vybavenie.
GabiZ
14.04.11,12:38
V zmysle Trestného poriadku orgán, proti ktorému sťažnosť smeruje, môže o sťažnosti rozhodnúť sám (autoremedúra – samonáprava), a to za splnenia určitých podmienok (ak sťažnosť je prípustná, je podaná v lehote, je podaná oprávnenou osobou a nebola oprávnenou osobou vzatá späť, sťažnosti sa vyhovie v celom rozsahu, pričom zmenou uznesenia nebudú dotknuté práva inej osoby). Ak bolo uznesenie vydané na pokyn prokurátora alebo s jeho súhlasom, k autoremedúre sa vyžaduje aj jeho súhlas. Pred rozhodnutím možno vykonať aj ďalšie dôkazy.
O sťažnosti zásadne rozhoduje nadriadený orgán, pokiaľ sa sťažnosti nevyhovelo podľa predchádzajúceho odseku. V tomto prípade je to prokurátor, ktorého musí policajt do 48 hodín o sťažnosti upovedomiť. Lehoty v tomto prípade platia ako pri podaní podnetu, t.j. musí do dvoch mesiachov rozhodnúť, či vec vráti policajtovi na došetrenie a pod. alebo ti oznámi, že sa lehota predlžuje a z akého dôvodu. Je niekoľko spôsobov, ako prokurátor o veci môže rozhodnúť. Samozrejme, že vo všetkých prípadoch ťa bude informovať, ako vo veci postupuje.
Je však ešte možné podať sťažnosť na postup policajta podľa § 198 ods. 2 trestného poriadku, na základe ktorého prokurátor preskúma postup policajta podľa § 197 (v tomto prípade § 197 ods. 1 písm. d) t.j. odmietnutie trestného stíhania), ak ho o to požiada oznamovateľ alebo poškodený najneskôr do 30 dní, a výsledok preskúmania im oznámi bez meškania.