standi
30.04.11,13:18
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či má banka právo zablokovať sumu na účte, resp. exekúkor dať príkaz na zablokovanie účtu, ktorý je zmluvne na mamu a ja som len spoludisponent a exekúcia sa týka mňa. Prosím o radu
Mila123
30.04.11,11:24
podľa môjho názoru nie.....ak je mama majiteľkou účtu...ty si iba spoludisponent.....ale pravdepodobne už exekútor mal číslo účtu.....ako sa k nemu dostal? exekútor písal do všetkých bánk na SK?
misoft
30.04.11,15:24
Podľa môjho názoru: exekútor urobil veľkú chybu - zablokoval účet, znejúci na iné meno (majiteľ účtu). Je potrebné sa obrátiť na exekútora, prečo zablokoval nesprávny účet, prípadne toto okamžite oznámiť Slovenskej komore exekútorov s popisom problému a žiadať buď okamžitú nápravu, alebo disciplinárne konanie voči tomuto exekútorovi, ktorý vykonáva neoprávnenú exekúciu.
Ak to ten exekútor nevie - spoludisponent nemá všetky práva majiteľa účtu (môže len disponovať s účtom - výbery, vklady, prevody v rámci povolení majiteľa. Ale nemôže ten účet zrušiť, meniť heslo a pod. Na takéto má právo jedine majiteľ účtu.)
Oliwa
30.04.11,18:02
V prvom rade kontaktovať banku. Banka obdržala exekučný príkaz, ktorý mal znieť na Tvoje meno. Alebo snáď znel na meno mamy ? - to hádam nie...
Ak nemáš vlastný účet, ale si spoludisponentom na inom /maminom/ účte, spýtať sa pracovníka banky, ktorý ten účet zablokoval, na základe čoho tak konal. Nech Ti ukáže predpis, ktorým sa riadil. Ak nepochodíš u výkonného pracovníka, ísť rovno za riaditeľom pobočky. Ale predtým si dobre preštuduj všeobecné obchodné podmienky.
Požiadať banku o zrušenie blokácie.

Následne kontaktovať exekútora a položiť mu tú istú otázku - na základe čoho vystavil exekučný príkaz na cudzí účet.
Apoň taký bol postup kedysi, keď som robila v banke...