Janiko
25.05.11,19:23
Zdravím, mám nasledovný problém . Na vysokoškolskom internáte, ktorom bývam je vedúca ubytovacieho oddelenia, ktorá si robí čo sa jej zachce... Chcela by som sa opýtať, či má vedúci ŠD právo nahliadať so skrine/ perináku, či už s mojou prítomnosťou, alebo bez nej. Nakoľko v ubytovacom poriadku ani v zmluve nie je napísané, že na toto majú právo, je tam len, že majú právo vstúpiť do izby za účelom hygienickej kontroly aj bez mojej prítomnosti, to by bolo v poriadku. No nezdá sa mi, že by si mohla len tak otvoriť skriňu, kde mám osobné veci... Pamätám si, že keď sa na stredoškolskom internáte riešili krádež, tak ani policajti nemohli otvoriť skriňu podozrivej bez jej prítomnosti.
Prosím Vás, neviete či sa na toto vzťahuje nejaký zákon... Lebo mne sa zdá, že to je obmedzovanie slobody, ale v tomto štáte a na tomto internáte som si už vôbec nie istá, čo si kto môže dovoliť...
Ďakujem.
misoft
26.05.11,15:45
Ústava Slovenskej republiky
Druhý oddiel
ZÁKLADNÉ ĽUDSKÉ PRÁVA A SLOBODY
Čl.16
(1) Nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia je zaručená. Obmedzená môže byť len v prípadoch ustanovených zákonom.

(2) Nikoho nemožno mučiť ani podrobiť krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.

Čl.19
(1) Každý má právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena.

(2) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

(3) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

Čl.21
(1) Obydlie je nedotknuteľné. Nie je dovolené doň vstúpiť bez súhlasu toho, kto v ňom býva.

(2) Domová prehliadka je prípustná len v súvislosti s trestným konaním, a to na písomný a odôvodnený príkaz sudcu. Spôsob vykonania domovej prehliadky ustanoví zákon.

(3) Iné zásahy do nedotknuteľnosti obydlia možno zákonom dovoliť iba vtedy, keď je to v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu života, zdravia alebo majetku osôb, na ochranu práv a slobôd iných alebo na odvrátenie závažného ohrozenia verejného poriadku. Ak sa obydlie používa aj na podnikanie alebo vykonávanie inej hospodárskej činnosti, takéto zásahy môžu byť zákonom dovolené aj vtedy, keď je to nevyhnutné na plnenie úloh verejnej správy.

Ak už nič iné, tak toto by im malo otvoriť oči. Tým, že ťa tam ubytovali (zaručene je o tom nejaký zápis), de facto i de jure ti "prenajali" (možno platíš poplatky) ubytovaciu bunku a táto sa stáva pre teba tvojim dočasným bydliskom (obydlím). Musia sa teda držať stanovených noriem (tzv. hygienické kontroly atď.). V ostatnom je to však zasahovanie do súkromia - a teda porušovanie najvyššieho slovenského zákona - ústavy.
Mgr.Shrek
27.05.11,10:18
Internát sa považuje za akademickú pôdu, zložky polície na ňu môžu vstúpiť len so súhlasom riaditeľa. Čo sa týka toho nahliadania, nahliadnuť do skrine a perináku nepovažujem za zásah do súkromia. Iné by bolo, keby otvorila tvoju tašku, alebo sa ti hrabala vo veciach.
Pokiaľ máš ako dokázať konanie vedúcej, podajte na ňu sťažnosť riaditeľovi.
Je len v záujme vedúcej, aby prehliadky robila vo Vašej prítomnosti, lebo inak sa ona sama vystavuje nebezpečenstvu, že niečo zmizne a padne to an jej hlavu.