matus7
13.06.11,13:13
Dobry den,
planujem spolupracovat s jednym zlavovym portalom. Jeden mi ponuka ramcovu zmluvu+objednavkovy formular a druhy mi ponuka zmluvu o sprostredkovani. Aky je medzi nimi rozdiel? Ktora je pravne "istejsia"? Na co si mam dat pozor?

Dakujem!
Mária27
14.06.11,08:17
V prvom prípade ide o kúpu tovaru a následný predaj. V rámcovej zmluve si určíte podmienky odberov, dodávok, platieb a pod., potom už len objednávaš. Tovar vlastne kupuješ a teda nesieš riziko nepredajnosti.
V druhom prípade sprostredkuješ predaj dodávateľovi a on ti dá za to sprostredkovateľskú odmenu, zvyčajne dohodnuté % tržieb.
matus7
14.06.11,11:44
Ok, berme to z pohladu zlavoveho portalu: ked so mnou podpise zmluvu o sprostredkovani, platim mu len proviziu a on je zodpovedny len za predaj kuponov. Ked podpiseme ramcovu zmluvu o sprostredkovani, riziko, ze neposkytnem sluzbu resp tovar (pricom dopredu som dostal zaplatene) nesie on??? Nie je ramcova zmluva o sprostredkovani a zmluva o sprostredkovani v podstate to iste, len pri ramcovej zmluve staci vypisovat len objednavky na pripadnu buducu spolupracu?
Mária27
14.06.11,19:29
Nie je ramcova zmluva o sprostredkovani a zmluva o sprostredkovani v podstate to iste, len pri ramcovej zmluve staci vypisovat len objednavky na pripadnu buducu spolupracu?
Ak majú byť obe zmluvy o sprostredkovaní, tak je to jedno. Rámcová zmluva vymedzuje vlastne všetky rovnaké podmienky, aby sa nemuseli zmluvne opakovať pri každom prípade.