whoknows
17.06.11,11:18
Ako je to vlastne pri ztp szco a prispevkom pre pracovneho asistenta ?

Ked som sa pytal v ziline ako to je povedali mi ze nevedia lebo o tento prispevok vraj este nikto neziadal.

Zaujima ma , ze ked si poziadam o prispevok podla § 57 na zacatie szco a o prispevok podla §60 na naklady prevadzky pripadne odvody
ci si mozem poziadat aj o prispevok na pracovneho asistenta podla §59 ?

Vopred dakujem.
rozimova
18.06.11,07:40
Určite áno. U nás - vo VK poznám pani, ktorá to takto poberá. Teda všetky 3 príspevky.
Jarka1910
25.01.13,20:32
Dobrý večer. Prosím,vedel by niekto poradiť vo veci zamietnutia žiadosti o príspevok na činnosť pracovného asistenta? Jedná sa o nášho rodinného priateľa,ktorý je ZŤP - nad 70%. Minulý rok si pomocou príspevku z ÚP otvoril pneuservis-chránená dielňa. Nepustil by sa do takéhoto podnikania,ak by vopred vedel,že po roku mu zamietnu príspevok na asistenta,čo sa práve teraz stalo. Vraj nepreukázal,že pri svojej práci pracovného asistenta potrebuje. Pritom má všetky úkony riadne rozpísané,dokonca ešte podrobnejšie ako minulý rok keď žiadal o príspevok prvýkrát . Vtedy mu ho priznali. Každy z nás predsa vie,že práca v pneuservise je dosť náročná aj pre zdravého človeka a nie to ešte pre človeka s ochorením srdca. Náš priateľ sa voči zamietnutiu žiadosti odvolal,no neuspel. Zas prišlo zamietnutie. V podnikaní musí pokračovať ešte rok,no sám túto činnosť vykonávať nevládze a platiť mzdu nejakému pomocníkovi si nemôže dovoliť. Jeho zisky z podnikania sú veľmi nízke. Čo podniknúť? Kam a na koho sa obrátiť. Poraďte prosím.
alaya1
19.02.13,07:50
nerozumiem pojmu v zakone
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/nastroje-aktivnych-opatreni-trhu-prace/podpora-zamestnavania-obcanov-so-zdravotnym-postihnutim/59-prispevok-na-cinnost-pracovneho-asistenta.html?page_id=13097

fyzická osoba, ktorá poskytuje pomoc samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorá je občanom so zdravotným postihnutím, pri prevádzkovaní alebo vykonávaní samostatnej zárobkovej činnosti.

Co sa rozumie pod pojmom fyzicka osoba? Zivnostnik? Alebo osoba bez PP? Plati odvody? dane z tohto prijmu?
labutienka
22.02.13,09:57
Fyzická osoba znamená v tomto prípade, že nejde o pracovný vzťah, ale že sa práca vykonáva na základe iného zmluvného vzťahu, napr. na základe Občianskeho zákonníka a takáto osoba sa potom z hľadiska odvodov posudzuje ako samostatne zárobkovo činná osoba, teda na začiatku (zväčša 1 rok) si odvody platiť nemusí (môže dobrovoľné) a potom podľa výšky dosiahnutého príjmu.