drekos
18.01.06,08:13
prosím poraďte.Vyvažame dr.výrobky do Čiech.Prišiel mi vrubopis-zrejme je to dobropis na nekvalitu čiastoč. 4,6m-v hodnote 6688Kč.Jednalo sa o septembrovú dodávku,ktorú už aj riadne uhradili.Lenže túto čiastku si ponížili v januári z inej faktúry a uhradili o tých 6688Kč menej.Ako mám zaučtovať dobropis.Ja som to zapísala do došých faktúr v minusovej čiastke.Sumu som prepočítala kurzom v deň dodania tovaru-september na ktorý sa vzťahujeTen dobropis nemá ani číslo .O aký typ DPH pôjde-je to oslobodené od dane.Ten rozdiel ZD bude v daňovom priznaní DPH v riadku 25?Ako to maám zaučtovať?
Ďakujem.
lenkak
18.01.06,14:49
Pokiaľ som Ťa dobre porozumela, ak si oni odpočítali 6688Kč z tvojej vystavenej faktúry, tak potom Ti museli poslať doklad na spôsob faktúry, ale v žiadnom prípade dobropis. Lebo keby Ti poslali dobropis, tak potom Ti museli tú čiastku zaplatiť ešte raz. A nie odpočítať od tvojej vystavenej faktúry. Takže ty by si mala spraviť dobropis, alebo si zaevidovať ten doklad tak ako faktúru, len s doplnenými údajmi (číslo...).
drekos
19.01.06,16:55
Lenka,ja mám v tom chaos,napíšem Ti ako mi došiel ten "vrubopis"
Vrubopis.
Na základe zápisu o vadách č....vám vrubopisujeme čiastku 6688,40Kč.
Zasielka obsahovala 4,6m...ktoré nezodpovedali TP.Z tohto dôvodu Vám učtujeme cenu prokladu,ktoré sme shledali jako nepoužitelné
Čiastka bez DPH 6688,40Kč
DPH ---
Čiastka Celkom 6688,40Kč.
Podpis .
lenkak
19.01.06,18:52
Npaísali Ti, že majú od Teba nepoužiteľné veci. Predpokladám, že si ich im vydala zo skladu.
V prípade, že dôjde k zrušeniu alebo vráteniu celého zdaniteľného plnenia alebo jeho časti, k zmene kvalitatívnych, dodacích alebo iných dohodnutých podmienok, je možné opraviť základ dane len daňovým dobropisom, resp. daňovým ťarchopisom. Podobne sa postupuje i pri oprave sadzby dane. Tento daňový doklad môže vystaviť len platiteľ, ktorý uskutočnil zdaniteľné plnenie, čiže vždy len dodávateľ. Oprava základu dane daňovým dobropisom je možná len v prípade, ak v čase uskutočnenia zdaniteľného plnenia bol platiteľ dane vykonávajúci opravu platiteľom dane. Daňový dobropis, príp. daňový ťarchopis je platiteľ – dodávateľ povinný vystaviť v prospech platiteľa – odberateľa do 15 dní po vykonaní opravy. Ak pri pôvodnom zdaniteľnom plnení bol vyhotovený daňový doklad podľa § 15 zákona o DPH, musí daňový dobropis (alebo daňový ťarchopis) obsahovať:

– obchodné meno, sídlo alebo trvalý pobyt, miesto podnikania, DIČ platiteľa, ktorý uskutočňuje zdaniteľné plnenie,

– obchodné meno, sídlo alebo trvalý pobyt, miesto podnikania, DIČ platiteľa, v prospech ktorého sa uskutočňuje zdaniteľné plnenie,

– poradové číslo daňového dokladu – dobropisu (ťarchopisu),

– poradové číslo pôvodného daňového dokladu,

– dátum vyhotovenia daňového dokladu – dobropisu (ťarchopisu),

– názov, množstvo tovaru alebo rozsah zdaniteľného plnenia,

– sadzbu dane,

– rozdiel medzi pôvodnou cenou bez dane za zdaniteľné plnenie a zníženou cenou bez dane (v prípade ťarchopisu medzi pôvodnou cenou bez dane za zdaniteľné plnenie a zvýšenou cenou bez dane),

– rozdiel medzi pôvodnou a zníženou daňou (v prípade ťarchopisu medzi pôvodnou daňou a zvýšenou daňou).
drekos
23.01.06,14:27
Ďakujem za radu.Vystavím dobropis,ale neviem akým kurzom prepočítať.Správne by bolo kedy bol tovar odoslaný,lebo oprava základu dane sa vzťahuje na dodanie tovaru-september,ale ponížena čiastka o túto sumu bola až z faktúry vystavenej v decembri.Prosím,prosííím ešte poraď.Vďaka.
lenkak
23.01.06,15:33
31.12.2005 budeš týmto kurzom prepočítavať všetky neuhradené pohľadávky, záväzky v cudzej mene. Do tohto termínu si mala od nich uhradenú tú VF zo septembra?
drekos
24.01.06,14:35
Táto faktúra bola uhradená až v januári,aj ten vrubopis prišiel až začiatkom januára a reklamácia sa jednala tovaru dodaného ešte v septembri.
lenkak
24.01.06,18:31
lenkak
24.01.06,18:58