domi06
30.08.11,22:00
dobry vecer!co mam robit v tomto zlom situacii, prosim poradte mi!!! s byvalym partnerom sme pred 6 rokmi zacali stavat dom.obaja sme vlastnici v pomere 1/2, nie sme zosobaseny. vtedy bol zivnostnikom ex, a bral hypo na rozostavany dom+garaz.uver bol schvaleny len smojim podpisom ,lebo vlastikom som aj ja.a teraz problem- uz nie sme spolu. medzi tym aj v zivnosti sa mu uz nedaril a zrusil to.ma kopec dlhov, a na jeho podiel na dome je uz zapisany ex.zalozne pravo( vyzivne,a soc.poist.) mozem kupit jeho podiel aby som stala len ja vlastnikom tohto domu? pisali by sme kupnu zmluvu tak ze ja vyplatym jeho dlhy a prevezmem na seba aj hypo od banky,nevien ci sa takto da.to viem ze aj banka musi suhlasit stymto.ja tam trvaly nemam, on ano, neviem ci je problem to! nevien ako mam postupovat, prosim poradte!!! dakujem!!
Xanti
30.08.11,20:03
No každopádne nerokuj so svojím ex, ale rokuj s bankou a exekútorom, ktorý je zapísaný na LV na podiele tvojho ex.

Ak by si kúpila polovicu od ex, tak exekútor by to mohol dať na súd.
Preto rokuj s exekútorom a bankou, nerokuj s expartnerom.
domi06
30.08.11,20:16
no su tam dvaja exek. jednym som sa uz dohodla ked platym vymaze,ale tem druhy ani bohovi nechce sice nie exekutor ale byvala manzelka.lebo mal zmeskane vyzivne a ona dala ho exekutorovi a teraz nechce zobrat exekuciu z domu,preto som zufala co mam robit ?? vsetky ucty ( elekt,voda atd.. je na moje meno a platim to ja) asi takto chce vypomstit byvalemu ex manzelka, ale ten dom je moj, len ked sme zacali stavat tak som ani ja nemyslela nato ze nemame to spolu vlastnit.
danushka
30.08.11,20:18
Domi06,
ak by začal exekútor riešiť predajom vymáhané dlžné, v prvom rade budeš oslovená Ty, pretože máš predkupné právo.
Zas na druhej strane, exekútor ani žiaden iný veriteľ nebude s Tebou rozprávať o výške dlhu Tvojho ex priateľa.
Myslím, že by ste sa mali s ex dohodnúť na nejakom postupe ako To riešiť. Pýtaj si plnú moc overenú notárom od ex, kde môžeš jednať s exekútormi známymi aj budúcimi a bankou.
domi06
30.08.11,20:26
danushka, dakujem za odpoved! ale , to zalezi podla mna na exekutoroch aky su??? stymto sa dalo , jemu je jedno kto to plati, len aby bol uhradeny dlh!
Xanti
30.08.11,20:31
No v podstate expartnerova exmanželka, má v tom dome záruku, že vždy bude na čo siahnuť ak jej nezaplatí výživné. Preto sa možno nechce dohodnúť.
V tom prípade treba s expartnerom rozprávať aby povedal o akú sumu na dlžnom výživnom ide a vyplatiť to.
domi06
30.08.11,20:36
ma to vyplatene, a teraz uz len mesacne vyzivne posiela cez exekutora! a to nechapem preco neda sa zrusit exekucia ked uz davno vyplatena spolu s trovami!!!
Xanti
30.08.11,20:38
ma to vyplatene, a teraz uz len mesacne vyzivne posiela cez exekutora! a to nechapem preco neda sa zrusit exekucia ked uz davno vyplatena spolu s trovami!!!
No dá sa to zrušiť. Expartner ale musí dať návrh na súd aby to bolo zrušené, s tým že bude platiť pravidelne. A súd mu to bud schváli alebo neschváli.

Pred rokom kamarátka mala taký súd, ex dal návrh na súd na zastavenie exekúcie, že už bude platiť pravidelne a v súdom určenej výške. Súd zastavil exekúciu a on doteraz platí pravidelne. Ak by prestal hned ma exekútora na krku.
danushka
30.08.11,20:38
Každému exekútorovi ide stále o to isté, uspokojiť veriteľa.

Keďže je ex. plomba len na jedného podielového spoluvlastníka, exekútorovi to značne zväzuje ruky. Kto kúpi v dražbe len podiel nehnuteľnosti, to je totálne nelukratívna kúpa. Hoci netvrdím, že nemožná. Aj tak by si bola oslovená ako prvá. Dražobná spoločnosť by musela dať ohodnotiť znalcovi hodnotu podielu na nehnuteľnosti.
Ty vieš o dvoch exekútoroch a banke. A kde máš istotu, že medzičasom nevybehne tretí, či štrvrtý exekútor.
Preto si pýtaj plnú moc od ex na jednanie s exekútormi, dokonca si pýtaj aj plnú moc na overenie na súde, či už neboli začaté ďalšie exekúcie voči Tvojmu bývalému priateľovi.

Čo Ty budeš mať z toho, že vyplatíš za ex jednu aj druhú exekúciu a stále budeš vlastniť len polovicu domu a do roka Ti vyrobí ex ďaľší dlh ?
Jednoznačne radím odkup jeho podielu kúpnou zmluvou, v zmluve vyčísliť všetky záväzky voči banke a exekútorom.
Vyplatiť dlhy a až po právoplatnom rozhodnutí katastra o prevode celej nehnuteľnosti na Tvoje meno by som vyplatila zvyšok ex, dovtedy ani cent. Ak teda niečo zvýši.
A over si v banke, či môžu presunúť hypo na Teba.

Ak je dlh exekútorovi vyplatený, exekútor má vydať kvitanciu a zrušiť plombu na LV.
domi06
30.08.11,20:46
velmi dakujem vam za pomoc!!!
stan1ey
30.08.11,20:48
Podobné záležitostí riešim na dennom poriadku :-)
Ak vaša bývalá polovička bude súhlasiť s predajom svojej polovice majetku, tak sa jednoducho spraví pred-kúpno-predajná alebo hneď kúpno-predajná zmluva a jeho polovičku jednoducho kúpite. Samozrejme, že mu nevyplatíte plnú sumu, ale len zostatok po vyplatení jeho ťarchy na liste vlastníctva. Po vyplatení jeho ťárchy z LV Vám exekútor ťarchu stiahne.
Myslíte ale na to, že ak si chcete kúpiť jeho polovicu majetku, banka Vám nezaloží nehnuteľnosť s exekučnou ťarchou a ani s ťarchou doživotného práva.
To, že má niekto trvalý pobyt na vašej adrese nie je žiaden problém, samozrejme po kúpe dáte žiadosť o zrušenie trvalého pobytu Vášho bývalého partnera na príslušnom úrade.
Ak by ste s touto problematikou chcela pomôcť, môžete ma kontaktovať e-mailom, prípadne Vaše otázky rád zodpoviem (v rámci môjho voľného času).
danushka
30.08.11,21:02
Zadávateľka nerieši budúcu hypo...
Záložné právo banky na LV už existuje.

A neviem, či je rozumné radiť zadávateľke, aby vyplácala zostatok po vyplatení dlhov bez riadnej KZ. Neriešila by som to takto ani zmluvou o budúcej kúpnej zmluve.
Rozumné je urobiť kúpnopredajnú zmluvu, kde sa určí cena za odkup podielu a vyplácané dlhy budú riadnymi úhradami - časťami kúpnej ceny.
Až po očistení LV od tiarch a prevode podielu na meno kupujúcej, právoplatne rozhodnuté katastrom, by som vyplatila zbytok, resp. presne ten zvyšok by som ponechala v notárskej zábezpeke a potom ho uvoľnila.

Mohlo by sa stať aj to, že zadávateľka pospláca dlžoby exekútorom za svojho ex a ku kúpnej zmluve nikdy nedôjde.

Jednoznačne by som si však takúto kúpnu zmluvu nechala vypracovať profesionálovi.
stan1ey
30.08.11,21:15
Myslíš to správne,
ja všetko obsiahnem v kúpno-predajnej zmluve a zvyšok (ak zostane samozrejme) tak vyplatím prevodom. Nečakám, kých exekútor stiahne ťarchu,nakoľko to býva často zdĺhavé. Taktiež zmena na katastri nie môže trvať až 30 dní (ale spravidla to býva podstatne kratšie).
Tu niet na čo čakať, čím rýchlejšie to bude vyplatené (všetky strany) tým rýchlejšie môže bývať vo svojom.

Príklad:
Dom ma hodnotu 50.000€, tak polovičku kúpim za 25.000€ mínus dlhy = XY (všetko by malo byť obsiahle v kúpno-predajnej zmluve).

Myslíte si, že po dobu, kedy sa prepíše nehnuteľnosť na druhú osobu vzniknú nové exekúcie?, žiaden problém :-) ja robím plné záložné právo alebo novú ťarchu (samozrejme aj prevod vlasteneckého podielu) na počkanie a myslím si, že by to nemal byť problém. Na katastri si len prineste 265,50€ kolok (respektíve kolky) a budete to mať do dvoch dní a s nejakou tou bonboniérou aj na počkanie :-)
danushka
30.08.11,21:19
stan1ey,

2 x do týždňa robím KZ s ex. plombami na LV, takže mne to nepríde tak neriešiteľné.
Ale chápem zadávateľku, že to pre ňu vyzerá byť strašiak.

Myslíte si, že ak sa urýchli vklad problém je zažehnaný?
Je dôležité preveriť na súde, či okrem už existujúcich a známych exekúcií nebublá niečo iné v hrnci...
stan1ey
30.08.11,21:24
Ja si tiež myslím, že to nie je žiaden problém :-)
Hlavne aby druhá polovička nerobila špekulácie, ako to často (aspoň u mňa) býva ...
domi06
31.08.11,05:27
no moja predstava bola taka ze do kupnej zmluvy napiseme ze som jeho dlhy vyplatila a preto jeho podiel preda mi.mi mame pisomnu dohodu medzi sebou ze on nebude chciet nijake peniaze za jeho podiel,totiz mame aj spolocne dieta a patril by jemu.do KZ mozem napisat ze dlh bol cca 2000 € a po vyplateny mi , za tuto cenu preda?
stan1ey
31.08.11,05:58
Je to dosť rizikové, ale keď bývalému partnerovi tak veľmi dôverujete ...

KP zmluvu spravte na 1€ (darovacia zmluva sa dá súdne napadnúť) a dohodnite sa, že dlhy za neho vyplatíte po prepise vlastníckeho podielu na katastri.

Určite by som uprednostnil bezpečnejšiu voľbu, ktorú uvádzam v príspevkoch vyššie, ale samozrejme konajte ako Vám to bude najvhodnejšie.
domi06
31.08.11,07:09
stan1ey
dakujem Vam za odpovede,inac nedoverujem mu! vsetky financie co sa tykali stavbu boli moje peniaze ( dedila som po rodicoch peniaze, pozicka ) vseko viem potrvdit, aj on dal peniaze do domu ale ked vyplatim dlh tak on suhlasi s predajom mne. napiste email, do buducnosti chcem sa s Vami kontaktovat, vidim ze vo veci velmi dobre sa vyznate :-) dakujem este raz !
danushka
31.08.11,07:42
Je to dosť rizikové, ale keď bývalému partnerovi tak veľmi dôverujete ...

KP zmluvu spravte na 1€ (darovacia zmluva sa dá súdne napadnúť) a dohodnite sa, že dlhy za neho vyplatíte po prepise vlastníckeho podielu na katastri.

Určite by som uprednostnil bezpečnejšiu voľbu, ktorú uvádzam v príspevkoch vyššie, ale samozrejme konajte ako Vám to bude najvhodnejšie.

Predaj za 1€ je porovnateľný s darovaním.
Nechápem prečo by malo byť kúpnou cenou symbolické euro.
Však ona vyplatí podstatne viac.
Kúpnou cenou budú predsa budúce reálne vyplatené dlhy exekútorovi/om.

Stan1ey, pri kúpnej cene 1€ vyzerá na prvý pohľad zmluva špekulatívne a ak tvrdíte, že takýchto zmlúv máte už mnoho za sebou, tak sa kľudne môže stať, že jedného dňa niekto takúto zmluvičku napadne so všetkým, čo k tomu patrí.

Zadávateľke doporučujem svoj problém konzultovať s právnikom, ktorý jej pripraví zmluvu, resp. s nejakou dobrou RK, ktorá poskytuje aj právny servis. Za takúto kúpnu nezaplatíš viac ako 150-250 €, ale máš istotu, že zmluva bude spĺňať všetky náležitosti a prejde katastrom.
stan1ey
31.08.11,10:32
Klientka partnerovi dôveruje a to treba rešpektovať.

danuska, je mi jasné, že 1€ nie je veľa, ale právne to nie je darovacia zmluva :-) ... je to kúpno predajná-zmluva.

Právne napadnúť sa dá každá zmluva, ale či to bude mať ak efekt, tak to je stánka druhá.

Každopádne v takýchto chvíľach je najdrahší čas a preto uprednostňujem rýchlejšiu a zároveň bezpečnú cestu.

Samozrejme ma môžete kontaktovať, môj pracovný e-mail:
s.valicek@mfc.sk