tanicka218
29.09.11,13:38
Chceme odstupit od zmluvy, odstupenie bolo zaslane s dorucenkou, ale kedze sa druhej strane na adresu sidla nedorucuje absolutne nic " adresat neznamy" a vieme ze 2 prevadzky im funguju, zaslali sme odstupenie na 1 z tých prevádzok, vrátila sa zásielka s pozn. neprevzaté v odbernej lehote. Môžno považovať okamih vrátenia nedoručenej zásielky za den ked zanikla zmluva medzi nami alebo nie? a ak nie ako dosiahnut zrusenie zmluvy ked nam odstupenie nikdy neprevezmu?
tanicka218
29.09.11,13:28
vie mi niekto poradiť?
martin33AA
29.09.11,14:06
Doručovanie medzi spoločnosťami je tu u nás druhý po neplatení. Zákon hovorí, že účinky odstúpenia nastávajú doručením. Takže tu je pes zakopaný - aby zmluva zanikla toto musí byť splnené. Treba skúsiť aj e-mailovú komunikáciu a zasypať im schránku odstupovaním, popr. volať, resp. doručiť to konateľovi - štatutárovi.
tanicka218
29.09.11,15:14
tak to je teda pekne zleee, to ked ma clovek obchodnu zmluvu s niekym, jedna strana roky neplni a neprebera zasielky, nemozeme od zmluvy odstupit .... ale my im sluzby stale poskytovat musime....ale zadarmo a dlh len stupa. To je uplne uzasne v zakone upravene resp. neupravene.... Do novych zmluv som dala take ustanovenie ze v pripade neplatenia faktur napriek upozorneniu sme opravneny zmluvu vypovedat s okamzitou platnostou a zmluvny vztah skonci aj ked sa doporucena zasielka s vypovedou vráti ako nedoručena, nakolko mali povinnost nahlasit si zmenu adresy. Myslite ze ked je v zmluve vyslovne toto napisane, staci to na to aby sa podobne situacie v buducnosti neopakovala? Nemalo by byt taketo nieco aj v zakone?
ivka70
29.09.11,15:17
tak to je teda pekne zleee, to ked ma clovek obchodnu zmluvu s niekym, jedna strana roky neplni a neprebera zasielky, nemozeme od zmluvy odstupit .... ale my im sluzby stale poskytovat musime....ale zadarmo a dlh len stupa. To je uplne uzasne v zakone upravene resp. neupravene.... Do novych zmluv som dala take ustanovenie ze v pripade neplatenia faktur napriek upozorneniu sme opravneny zmluvu vypovedat s okamzitou platnostou a zmluvny vztah skonci aj ked sa doporucena zasielka s vypovedou vráti ako nedoručena, nakolko mali povinnost nahlasit si zmenu adresy. Myslite ze ked je v zmluve vyslovne toto napisane, staci to na to aby sa podobne situacie v buducnosti neopakovali? Nemalo by byt taketo nieco aj v zakone?

Nuz, asi mate na figu uzavretu zmluvu, ked tam nie je moznost zaniku pri neplateni x mesiacov.

Ale myslim si, ze ste nepostupovali spravne ,ak ste vypoved zmluvy dorucili na inu adresu ako je adresa firmy.
Pripadne na nu aj na adresu vsetkych konatelov.
Ak by sa vam z jej adresy vratil list ako nedoruceny, tak tym by mohla zmluva zaniknut, ale nie v pripade, ze to poslete na inu firmu, aj ked maju obe spolocneho napr.konatela.
tanicka218
29.09.11,15:27
tiez si to myslim ale v nasom pripade bolo jasne ze na adresu sidla sa to nedoruci urcite, to uz sme skusali pri inych pisomnostiach ktore sme im dorucovali, ani sud im na adresu sidla nedorucil platobný rozkaz, a tak sme to poslali na adresu jednej ich prevádzky
tanicka218
29.09.11,15:33
ale dakujem Vam, my sme im nedavno uz iniciativne prestali poskytovat sluzby, pricom vieme ze takto porusujeme zmluvu aj my, ale niet ineho vychodiska, da sa povedat ze rozne pisomnosti v poslednych rokoch sme skusali posielat doporucene na vsetky adresy nam zname....adresa sidla...adresat neznamy; adresa podla ZR - neprevzata v odbernej lehote, 1 prevadzka - neprevzate, 2. prevadzka - osobne sme im to boli dorucit a prevadzkarka to odmietla prevziat a dala nam adresu na tu druhu prevadzku zevraj len tam maju kancelarie co ona vie...... Neviem od radosti kam to poslat....no des a hruza
GabiZ
30.09.11,05:40
ale dakujem Vam, my sme im nedavno uz iniciativne prestali poskytovat sluzby, pricom vieme ze takto porusujeme zmluvu aj my, ale niet ineho vychodiska, da sa povedat ze rozne pisomnosti v poslednych rokoch sme skusali posielat doporucene na vsetky adresy nam zname....adresa sidla...adresat neznamy; adresa podla ZR - neprevzata v odbernej lehote, 1 prevadzka - neprevzate, 2. prevadzka - osobne sme im to boli dorucit a prevadzkarka to odmietla prevziat a dala nam adresu na tu druhu prevadzku zevraj len tam maju kancelarie co ona vie...... Neviem od radosti kam to poslat....no des a hruza

Ak uzatvárate zmluvu, je dobré podrobnejšie definovať odstúpenie od zmluvy aj v prípade neprevzatia zásielky, pretože zákon hovorí o tom, že druhá strana musí byť informovaná o odstúpení od zmluvy, aby si prípadne mohla uplatňovať svoje právo. Preto odporúčam do zmlúv v článku o odstúpení od zmluvy uviesť niečo podobné ako toto:
"Právne účinky odstúpenia od zmluvy nastanú dňom doručenia odstúpenia druhej zmluvnej strane. Právne účinky odstúpenia od zmluvy nastanú i v prípade, ak druhá zmluvná strana odmietne prevziať odstúpenie od zmluvy alebo ak druhá zmluvná strana svojím konaním alebo opomenutím zmarí doručenie odstúpenia od zmluvy alebo ak pošta vráti zásielku s odstúpením od zmluvy ako nedoručiteľnú. Ak objednávateľom je právnická osoba alebo fyzická osoba podnikateľ, pre doručovanie je rozhodujúce sídlo objednávateľa zapísané v živnostenskom, v Obchodnom alebo inom zákonom stanovenom registri. Ak je objednávateľom fyzická osoba pre doručovanie je rozhodujúce trvalé prípadne prechodné bydlisko objednávateľa, prípadne miesto pobytu, na ktorom sa objednávateľ obvykle zdržiava".
Odstúpenie od zmluvy je jednostranný právny úkon adresovaný druhej zmluvnej strane, ktorým sa ruší zmluvný záväzkový vzťah. Uvedený právny úkon nadobúda účinnosť okamihom, kedy dôjde do dispozičnej sféry druhého subjektu. Jeho účinnosť nie je podmienená súhlasom druhého účastníka, ani rozhodnutím súdu. Odstúpiť možno len od platnej zmluvy. Odstúpiť od zmluvy je možné len vtedy, ak je to v zákone stanovené, alebo účastníkmi dohodnuté. Zákon upravuje právo odstúpiť od zmluvy jednak pre prípad uzavretia zmluvy v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok a ďalej predovšetkým ako sankciu za omeškanie dlžníka, či za iné porušenie zmluvných povinností. Z uvedeného vyplýva, že treba rozlišovať možnosť odstúpenia od zmluvy, ktoré v určitých prípadoch pripúšťa zákon a ktoré sa zakladá na zmluve podľa Obč.z. Preto v dôsledku omeškania dlžníka, ktorý nesplnil dlh ani v dostatočne primeranej lehote, ktorú mu veriteľ poskytol, vzniká veriteľovi právo od zmluvy odstúpiť, aj keď si túto možnosť s dlžníkom nedohodli.