stewan
18.10.11,08:16
Zdravím Vás,

Prosil by som poradiť v oblasti dedičského konania po zosnulom synovi.
Jedná sa o nehnuteľnosť, ktorá bola predmetom dedičského konania a v zmysle zákona o dedičstve som zdedil jednu polovicu z polovice. Ostatné pripadá neveste. Počas dedičského konania notárka uzavrela dohodu medzi mnou a mojou nevestou a určila cenu nehnutelnosti, a cenu, ktorá mi má byť nevestou vyplatená. Táto cena bola následne uvedená v osvedčení o dedičstve. Nevesta z cenou súhlasila.
Po 3 mesiacoch si ale dala vypracovať znalecký posudok, kde bola trhová cena znalcom určená skoro o tretinu nižšia. Nevesta trvá na cene zo znaleckého posudku a z tej ma chce vyplatiť.

Moja otázka znie :

Ktorá cena platí ? Cena zo znaleckého posudku alebo z osvedčenia o dedičstve ?

Ďakujem
jurmiro
18.10.11,06:23
Ak osvedčenie o dedičstve nadobudlo účinky právoplatného uznesenia súdu, potom je aj vykonateľné a účastníci musia plniť tak, ako im to osvedčenie ukladá - osvedčenie má povahu rozhodnutia súdu. Napadnúť právoplatné rozhodnutie nie je jednoduché, a ak navyše bolo vydané na základe dohody účastníkov, neviem si predstaviť dôvod, pre ktorý by mohla byť povolená obnova konania.

Ak nemáte na Osvedčení vyznačenú právoplatnosť, treba zájsť na príslušný okresný súd, spravidla už dnes na tzv. informačné centrum a tam Vám právoplatnosť preveria, ak už je právoplatné osvedčenie, aj ju na ňom vyznačia (ale len na jeho originále).
Mgr.Shrek
18.10.11,09:34
Len na doplnenie. Ak to máte na príslušný súd ďaleko, zavolajte si tam a v prípade, ak je osvedčenie právoplatné, stačí im ten originál poslať. Následne vyzvete nevestu na plnenie a ak dobrovoľne plniť nebude, zašlete návrh na vykonanie exekúcie exekútorovi.
stewan
18.10.11,09:59
Rozumiem, avšak problém môže nastať v termíne vysporiadania ,ktorý v dedičskom osvedčení nebol stanovený.
doktor23
18.10.11,11:25
ak nebol termín plnenia určený, je to (pokiaľ ma pamäť neklame) nasledujúci deň po vyzvaní na plnenie. Písomne vyzvite nevestu (doručenka do vlastných rúk) a čakajte na peniaze .... ak nie, smer exekútor
Mgr.Shrek
18.10.11,15:47
Na doplnenie, o tom plnení hovorí § 563 OZ.