slvk
20.10.11,07:09
Som fyzická osoba podnikateľ, vediem jednoduché účtovníctvo a podnikám v predaji kancelárskej techniky. 90% vystavených faktúr mi prichadza priamo na účet, niektorí klienti mi zaplatia aj v hotovosti. Mám povinnosť od januára 2012 zakúpiť si registračnú pokladnicu?
KEJKA
20.10.11,05:13
áno, to je najneskorší termín.
Tinaho
20.10.11,05:15
Informovala som sa cez portál DRSR ohľadom používania registračnej pokladne, možno odpoveď pomôže aj Vám:

"Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Podľa zákona č. 289/2008 Z. z. používanie elektronickej registračnej pokladnice (ďalej pokladnica) sa vzťahuje na fyzickú osobu alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie (§ 2 ods. 2 Obchodného zákonníka) predáva tovar alebo poskytuje vymedzené služby, pričom za predaj tovaru alebo za poskytnutie týchto služieb prijíma tržby v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť.
Tržbou sa podľa cit. zákona považuje už aj úhrada pohľadávky (úhrada faktúry), ale len ak je prijatá v hotovosti. Ak bude úhrada pohľadávky prijatá na účet v banke podnikateľa, uvedená úhrada sa nepovažuje za tržbu podľa § 2 písm. h) cit. zákona, nakoľko ide o formu bezhotovostného platobného styku. Takto prijatú úhradu z predaja tovaru alebo poskytovania vymedzenej služby podnikateľ nie je povinný evidovať v pokladnici. Tovarom je akýkoľvek výrobok, polotovar, materiál alebo surovina predávaná podnikateľom. Služby, na ktoré sa vzťahuje povinnosť evidencie tržieb v pokladnici sú taxatívne vymedzené v prílohe č. 1 k cit. zákonu, t.z. že povinnosť používať pokladnicu sa nevzťahuje na všetky služby ale len na tie, ktoré sú vymedzené v citovanej prílohe č. 1. Nakoľko medzi služby, na ktoré sa vzťahuje povinnosť evidencie tržieb v pokladnici NEPATRIA služby súvisiace so stavebnou činnosťou, v uvedenom prípade nevzniká povinnosť pri poskytovaní tejto služby používať pokladnicu. Táto povinnosť nevzniká ani vtedy , ak na základe vystavenej faktúry sa budú prijímať tržby v hotovosti. To znamená, že len ak ide o poskytovanie služieb taxatívne vymedzených v prílohe č. 1 k zákonu, vzniká daňovníkovi povinnosť používať pri evidzovaní tržieb v hotovosti cez ERP. Ak poskytuje služby, ktoré nie sú uvedené v prílohe, potom pri prijímatí tržieb v hotovosti nie je povinný evidovať tržby cez ERP. Ak daňovník evidoviduje tržby v hotovosti za predaj tovaru cez ERP a prijíma tržby v hotovosti za poskytnutie služby neuvedenov v prílohe č. 1 k zákonu, nemá povinnosť tržby za poskytnutie týchto služieb evidovať cez ERP.
Podľa § 3 zákona č. 289/2008 Z. z. je podnikateľ povinný v ERP evidovať prijaté tržby z predaja tovaru alebo z poskytovania vymedzených služieb (okrem predaja vecí uvedených v § 3 ods. 2 cit. zákona). Okrem prijatej tržby je podnikateľ povinný podľa ods. 3 cit. ustanovenia v pokladnici zaevidovať aj každú hotovosť (tzv. dotácia pokladnice), ktorú vloží do pokladnice, pričom sa vyhotoví doklad s označením ?VKLAD?."