piskoota111
31.10.11,07:48
Dobrý deň,
mám jednu otázku... spoločník v s.r.o. prevádza svoj obchodný podiel na iného spoločníka v spoločnosti. Uzatvorená zmluva o prevode obchodného podielu je odplatná a ako odplata bol dohodnutý prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam. Je podľa Vášho názoru zmluva o prevode obchodného podielu, v rámci ktorej je dohodnutá už spomenutá odplata vkladuschopnou lisitnou?je možne na jej podklade podať návrh na vklad do katastra nehnuteľností alebo je potrebný osobitný právny úkon, na základe ktorého by došlo k prevodu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti a následnému podaniu návrhu na vklad do katastra?
jurmiro
31.10.11,14:38
Zákon č. 162/1995 o katastri nehnuteľností hovorí v § 41 a nasl. len o "zmluve", to myslím, znamená, že nie je podstatné ako je zmluva označená, ale to či obsahuje tie údaje, ktoré "vkladuschopná" zmluva má obsahovať. Takže ak v zmluve budete mať uvedené, že ide o prevod nehnuteľnosti a jej riadne označenie etc....nemal by byť myslím problém.
piskoota111
04.11.11,07:25
no len na katastri vyslovili názor, že v zmluve o prevode obchodného podielu je prevod nehnuteľnosti považovaný len za vzájomné vyrovnanie medzi zmluvnými stranami a teda predmetom takejto zmluvy nie je prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, ale prevod obchodného podielu. v takom prípade vraj kataster neskúma, ako sa zmluvné strany vzájomne vyporiadali a z tohto dôvodu zmluva o prevode obchodného podielu nie je vkladuschopnou listinou.