Haator
10.11.11,11:37
Dobry den,
pristupila som na vyplatenie sumy za "nahradu uslej mzdy pocas PN, nahradu nakladov s tym suvisiacich a bolestneho" formou mimosudneho vyrovnania. Pravnik protistrany vypracoval zmluvu, ktora vsak neobsahuje polozku bolestne, ked som ziadala napravu, napisal tam "ostatne vydavky". Sprievodny list k zmluve vsak obsahuje to "bolestne" (teda, ze suma ho zahrna). Ak takuto zmluvu podpisem, nemoze sa mi stat, ze protistrana si bude po nejakom case vymahat to bolestne? (nakolko v zmluve podchytene nie je?)
Mozem na zaklade toho, ze v prvom zneni zmluvy bolestne nebolo spomenute, povazovat toto za pokus pravnka o podvod voci mne? Ak ano, kde mozem podat podnet alebo staznost voci tomuto pravnikovi?
Taktiez som uviedla, aku sumu mesacne si mozem dovolit splacat, protistrana vsak trva na vyssej sume, ktoru si nemozem dovolit. Ak to teda odmietnem, a v pripade sudneho konania sa objektivne dokaze, ze nemozem vyssiu sumu splacat, budem musiet aj tak ja znasat naklady na konanie?

Mam k tomu este jednu otazku - ak sa mi nepozdava dlzka PN, ktoru mala protistrana (kedze prave kvoli tej dlzke sa mi neustale vyhrazaju trestnou zodpovednostou, ale ovela horsie zranenia mali ovela kratsiu PN), kde to mozem dat preskumat? Da sa to iba v pripade, ak bude na mna podane trestne oznamenie za ublizenie na zdravi?

Dakujem. (ak je to prilis vseobecne, rozpisem to detailnejsie)
jurmiro
10.11.11,20:22
Nuž v každom prípade je vhodné pomenovať akékoľvek uspokojované nároky pravým menom, pretože sa naozaj môže potom stať, že sa budú strany (alebo niektorá zo strán) tváriť, že tento nárok v dohode nie je.... Podvod je silné slovo, takže tu by som bol veľmi opatrný. V každom prípade ak ten právnik je advokát a máte pocit, že Vás poškodil (len pocit je niekedy dosť málo) môžete sa sťažovať na advokátskej komore. Len ak je to právnik Vašej protistrany, riadi sa záujmami a pokynmi svojho klienta, nie Vašimi .....

Z celého Vášho textu ale nie je jasné, čo sa vlastne stalo, ako došlo k tomu, že rokujete o nejakej náhrade škody etc....či je to predmetom trestného konania napr....skrátka chcelo by to viac informácii...
Haator
11.11.11,14:16
Situacia - moj pes pohryzol pani, na okraji dlane. Vsetko bolo spisane na MP, riesene ako priestupok, zaplatila som pokutu. Po takmer 2 rokoch sme sa dohodli na sume, ktoru jej vyplatim dobrovolne (nahrada mzdy pocas PN + naklady ako lieky, MHD, telefonaty + vypocitane bolestne). Zmluvy vypracoval jej pravnik, u ktoreho (ako mi bolo povedane) uz zvazovala podanie trestneho oznamenia (v podstate stale neviem ohladom coho - vraj to ublizenie na zdravi, kedze PN bola dlhsia ako 7 dni). Mam vazne pochybnosti o celom ich postupe, nakolko v novinach som citala a videla fotky naozaj zlych pohryzeni s dobou PN 7-14 dni, takze neverim, ze jej zranenie si vyzadovalo takmer 30 dnovu PN. Nepracuje manualne. Po 3 tyzdnoch uz ani nebolo vidno, ze na ruke nieco ma.
Zatial som to riesila len so znamym pravnikom, ktory ale nie je advokat, ale zrejme sa budem musiet na nejakeho obratit, lebo zatial vidim z ich strany len pokusy o nastrasenie citovanim zakonov, avsak myslim si, ze vsetky tieto triky su uz privela. Ak mi opakovane v liste pripomina moje povinnosti, a opakove ich v zmluve nepomenuje, naozaj to povazujem za umyselne a neverim, ze to pravnik spravil nahodou, kedze som ho konkretne na to upozornila.
jurmiro
13.11.11,19:32
Pravdou je, že o kvalifikácii ublíženia na zdraví ako trestného činu rozhoduje aj dĺžka práceneschopnosti.
Či v konkrétnom prípade bola nevyhnutná taká alebo iná dĺžka PN, to sa odtiaľto posúdiť nedá. V každom prípade, ak poškodená utrpela škodu na zdraví, ktorú spôsobil Váš pes, má nárok na jej náhradu. Ak pristúpite na jej náhradu dobrovoľne (zmluvou), potom tak ako som povedal, treba všetky nároky, ktoré budete uspokojovať pomenovať presne, aby to do budúcnosti nevyvolávalo rozpory. Samozrejme pokiaľ sa nedohodnete, či už na rozsahu alebo výške náhrady škody, poškodená môže žalovať náhradu škody na súde. Potom treba očakávať, že bude zrejme úspešná, čo do právneho dôvodu. Výška náhrady bude predmetom dokazovania na súde. A treba samozrejme počítať aj s náhradou trov konania.
Ak máte pochybnosti, či už o správnosti alebo zákonnosti zmluvy, ktorú Vám druhá strana predložila alebo postupe druhej strany pri rokovaní, bude naozaj rozumné, ak sa necháte takisto zastupovať advokátom, ktorému budete dôverovať, aby vec za Vás posúdil.
Príliš by som sa nesústredil na nejaké články v novinách, pretože to býva často ďaleko od reality a každý prípad je iný.