zannykaa
13.11.11,13:57
Dobrý den,mám takýto problém. na LV (rodinny dom zo záhradou),mám ťarchu dozivotného byvania a uzívania,potrebovala by som vyjnať tuto ťarchu od uzivania záhrady,je treba k tomu suhlas ťarchy? alebo to mozem vybavit ja ako majitel?

ďakujem
doktor23
13.11.11,13:04
musí to byť dohoda medzi Tebou ako povinným z vecného bremena a osobou oprávnenou z vecného bremena ..... plus samozrejme kolky, nakoľko ide o vkladové konanie ....
alebo môže vecné bremeno zrušiť aj súd ...
zannykaa
13.11.11,13:05
a za akých podmienok moze bremeno zrusiť sud?????
Mária27
13.11.11,16:17
občiansky zákonník
§ 151p(1) Vecné bremená zanikajú rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu zmluvou je treba vklad do katastra nehnuteľností.
(2) Vecné bremeno zanikne, ak nastanú také trvalé zmeny, že vec už nemôže slúžiť potrebám oprávnenej osoby alebo prospešnejšiemu užívaniu jej nehnuteľnosti; prechodnou nemožnosťou výkonu práva vecné bremeno nezaniká.
(3) Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie.
(4) Ak právo zodpovedajúce vecnému bremenu patrí určitej osobe, vecné bremeno zanikne najneskôr jej smrťou alebo zánikom.