embrio28
20.12.11,21:10
dobry den mam taku otazku ako postupovať ak mi dlžník vyplati celu dlžnu čiatku v omeškaní na dve splátky ale obe su po termine splatnosti a nárokoval som si na úroky z omeškania(na fakture:v prípade nedodržania termínu splatnosti,odberateľ zaplatí dodávatelovi zmluvnú pokutu vo výške 1% z dlžnej čiastky za každý deň omeškania)prvu splatku mi zaslal 3tyzdne nato ako som mu poslal upomienku s nahradnym terminom od ktoreho si narokujem na UZO a dalši termin mi slubil.ak zaplati aj poslednu a konecnu splatku ako od neho vymôžem uroky z omeškania ked mi povedal že ich odmieta zaplatiť.mam mu nadalej posielať upomienky?
Mila123
20.12.11,20:17
môj názor...1% úrok za každý deň omeškania, prepáč ale je úžernícky.....ročný je 365% !!!!!!!!
Mária27
20.12.11,20:48
Treba rozoznávať úroky z omeškania a zmluvnú pokutu.
Maximálne úroky z omeškania sú stanovené nariadením vlády 87/1995 ako úroková sadzba eur. centr. banky + 8 percentuálnych bodov. Od júla t.r. je to 1,5+8= 9,5 % ročne.
Zmluvná pokuta sa dá dohodnúť, ale podľa § 545a obč. zákonníka: "Neprimerane vysokú zmluvnú pokutu môže súd znížiť s prihliadnutím na hodnotu a význam zabezpečovanej povinnosti. Ak veriteľ nie je oprávnený požadovať náhradu škody spôsobenej porušením povinnosti, na ktorú sa zmluvná pokuta vzťahuje, súd prihliadne aj na výšku škody, ktorá porušením povinnosti vznikla, a na to, o koľko zmluvná pokuta presahuje rozsah vzniknutej škody."

Takže si vymáhaj úroky z omeškania nasledovne:
- ak ste mali pôvodne dohodnutý termín splatenia dlhu, dlžníkom sa stal na druhý deň na celú sumu
- počítaj mu vtedy platnú sadzbu úrokov od toho dňa do splatenia prvej splátky
- od splatenia prvej splátky mu počítaj úroky z omeškania zo zvyšnej sumy do zaplatenia.
- ak by ste nemali pôvodne dohodnutý termín splatenia dlhu, dlžníkom sa stal po prvej upomienke, kde si mu vlastne poskytol dodatočnú lehotu (§ 563)
- ak ste si neurčili spôsob splácania, môže si hi voliť dlžník (§ 561)
- ak ste sa dohodli na splátkach, pozri si § 565 - hlavne si daj dlh nejakým spôsobom uznať, aby bola premlčacia dobba 10 rokov (teraz je 3 roky aj na každú dohodnutú splátku).
Keďže ste si dohodli zmluvnú pokutu, môžeš okrem úrokov z omeškania žiadaj aj tú. Avšak platí ten paragraf hore.
mlisa
21.12.11,05:33
zmluvnú pokutu možno dohodnúť; poznámka na faktúre však nie je dohoda. Pokiaľ zmluvná pokuta nebola dohodnutá aj v zmluve, alebo neexistuje nejaký iný prejav vôle dlžníka, v ktorom so zmluvnou pokutou súhlasí, dosť pochybujem o vymožiteľnosti tejto zmluvnej pokuty na súde.
twe
21.12.11,16:14
neplati v obchodnych vztahoch, niekedy je aj 1% akurat - prihliada sa na dovody omeskania a ich nasledky pre veritela
aj ked podla mojho nazoru, je to vela
embrio28
21.12.11,18:50
dakujem velmi pekne za odpoved. ak som to dobre pochopil kedže odmieta platit komukolvek akekolvek uroky a pokuty pockam pokial mi vyplati celu sumu a uroky z omeškania budem vymahať sudnou cestou.
1% je vela ale dal som ho z toho dôvodu že na dohode ktoru sme podpisovali bolo 1% ak by som ja nedodrzal termin alebo porusil nejako dohodu.takže mu to 1% len vraciam.