Peter364
28.12.11,21:28
Dobry den, mame v rodine asi problem. Osoba sa pred 20 rokmi zaregistrovala ako zivnostnik - popri zamestnani, priblizne 2 roky vykonavala cinnost s nejakym smiesnym zarobkom a potom to vzdala. Samozrejme za cele tie roky nepodavala danove priznanie (vacsinou mala nulove prijmy a vydavky, ale aj tak) a nic neplatila (ak bolo nieco treba) - vysla s farbou von az teraz, ked doslo na jej meno z DU nejake nove cislo uctu. Berie to ako strasnu srandu a nemieni to riesit - zvysok rodiny sa teraz trasie strachom, co z toho moze byt. Co vsetko porusila? Je mozne to nejak este teraz napravit? Da sa to po tolkych rokoch? A zakony sa urcite odvtedy tiez velmi zmenili. Prosim poradte.
Mila123
28.12.11,20:34
z daň. hľadiska ak nemal príjmy z podnikania nemal povinnosť podávať DP,.....SP nič neplatil, ale pozri sa na web. SP či náhodou nefiguruje v dlžnikoch, ja si nepamätám od kedy berie SP do úvahy príjem na posúdenie platieb......a v ZP má od r. 2005 povinnosť podávať RZZP i keĎ nulové......
skúste sa s ním porozprávať a nech si zruší ŽL.......skúste zisiť osobne na pobočke jeho ZP ako je s platbami.....(aj na webe majú dlžníkov, poporezaj)
marjankaj
28.12.11,20:34
No nech zruší živnosť.
A môže mať problém so zdravotnými poisťovňami, keďže nerobil ročné zúčtovanie zdravotného poistenia.

A zdravotnú poisťovňu radšej na seba neupozorňuj. Nech na to prídu sami.
Peter364
28.12.11,20:54
Nenachadza sa v zozname dlznikov v SP ani v ZP. Znamena to, ze je to v poriadku? Staci, ked sa teraz odhlasi ako zivnostnik?
veronikasad
28.12.11,21:11
Peter, DU posiela Oznámenie o nových číslach účtov nielen živnostníkom, ale aj osobám, ktoré v minulosti sami podávali DP z titulu príjmu zo závislej činnosti. Dnes takýto list dostala aj moja dcéra.

Či má živnosť aktívnu si skontroluj v živnostenskom registri - www.zrsr.sk
Peter364
29.12.11,11:00
Ale ved ma aktivnu zivnost - vid. moj prvy prispevok (je v zivnostenskom registri). Teraz sa snazime zistit, co musi spravit, aby to bolo okej. Moze zajst len tak na DP, ze chce zivnost zrusit, oni povedia, ze v poriadku a bude tym vsetko vyriesene? Alebo mu daju nejaku pokutu?
kn-alka
29.12.11,11:04
Zrušiť živnosť sa nechodí na DÚ ale na živnostenský úrad. S oznámením o zrušení živnosti potom pôjdeš na DÚ, SP a ZP, kde ohlásiš zrušenie živnosti.