Dominika1984
20.01.12,15:58
Potrebovala by som poradiť. Priateľ uzavrel dohodu o BMS s bývalou manželkou. Na KN prebehlo všetko hladko. Rozhodli sme sa, že vyplatím/odkúpim jej polovicu bytu. Kúpnu zmluvu máme podpísanú aj návrh na vklad.Moja otázka znie: Potrebuje ešte ex-manželka súhlas môjho priateľa o predaji bytu? Ak áno, ako treba postupovať.
Ďakujem za odpoveď
draik
20.01.12,15:36
Predpokladám, že priateľ má 1/2 a jeho exmanželka tiež 1/2 (vysporiadalo sa BSM, čo sa týka bytu). Spoluvlastník má predkupné právo, preto pre zamedzenie prípadných neskorších nedorozumení medzi Vami by bolo vhodné, aby exmanželka ponúkla exmanželovi podiel, ten ponuku vzápetí nevyužil, všetko sa dá vybaviť za pár minút dvoma listami. Následne už nič nebráni tomu, aby ste bez problémov podiel od exmanželky kúpili. Inak má spoluvlastník tri roky, počas ktorých by zmluvu mohol napadnúť, ak by nebolo rešpektovaného jeho predkupné právo resp. nebol mu podiel ponúknutý.
mattto
20.01.12,15:38
čo myslíš tým "dohoda o BSM"? ak sa stali podielovými spoluvlastníkmi bytu v podiele 1/2, môže každý spoluvlastník scudziť svoj podiel podľa vlastnej úvahy. Podielový spoluvlastník má však predkupné právo. Nesplnením si tejto povinnosti vzniká riziko dovolania sa relatívnej neplatnosti právneho úkonu. Keďže spoluvlastník je tvoj priateľ, asi toho domáhať nebude.

takže žiaden súhlas exmanželky nepotrebuje, pre formálnosť nech mu ona ponúkne kúpu a on odmietne a za rovnakých podmienok kúpiš jej podiel ty
Dominika1984
21.01.12,09:08
Ďakujem za odpovede... ;)