mimaMM
06.02.12,13:31
Dobrý deň,

Môžem odmietnuť dodatočné dedičstvo? V pôvodnom dedičskom konaní som sa zriekla dedičstva v prospech iného dediča. Teraz sa zistil ďalší majetok zomrelej, takže sa musí byť dodatočné dedičské konanie. Na tomto konaní sa ostatní dedičia mienia zrieknuť dedičstva v prospech mňa. Chcela by som sa zrieknuť tohoto dedičstva a tým predmet konania prepadne v prospech štátu. Jedná sa o zanedbateľnú čiastku. Je to možné a ak áno, ako to môžem spraviť? ˇDakujem.
doktor23
06.02.12,13:56
Podľa môjho názoru, ak si ho už raz prijala, nie je možné ho znovu odmietnuť. Na to, aby Ti ostatní prenechali svoj diel, musí byť uzavretá dohoda, teda aj Ty by si s tým musela súhlasiť. Na štát to už určite nepôjde, nakoľko existujú dedičia. Ak sa nedohodnete, súd potvrdí dedičstvo podľa dedičských podielov uznesením.
Mária27
06.02.12,17:16
Pravdepodobne ste sa dedičstva nezriekli, ale dedičskou dohodou ste dedičstvo prerozdelili len na niektorých dedičov. Ak by si sa vtedy dedičstva zriekla, teraz by ťa dediť nevolali. Ak si ho vtedy neodmietla, teraz sa ťa už na odmietnutie pýtať nebudú.
Môžete sa dohodou všetkých dedičov vyporiať aj tak, že dedičstvo pripadne jednému dedičovi. Ak ale nikto dedičstvo nebude chcieť, pripadne každému dedičovi jeho zákonný podiel.