mr2
15.02.12,21:19
zdravim, momentalne riesim problem, mam sro neplatca dph.

programujem a predavam software pomocou americkej firmy ktora je v ulohe sprostredkovatela?

(ak som dobre pochopil vyznam slova: Commissionaire)

You hereby appoint Apple and Apple Subsidiaries (collectively “Apple”) as: (i) Your agent for the marketing and delivery of the Licensed Applications to end-users located in those countries listed on Exhibit A, Section 1 to this Schedule 2, subject to change; and (ii) Your commissionaire for the marketing and delivery of the Licensed Applications to end-users located in those countries listed on Exhibit A (Slovakia...)

postup je nasledovny

1. naprogramujem software
2. apple ho ponukne vo svojom internetovom obchode celosvetovo
3. zo vsetkeho co sa preda apple zoberie 30% a zvysok mi posle na ucet (posielane z holandskej banky zrejme kvoli poplatkom) ale zmluva je medzi mojou sro a apple inc americkou firmou sidlo v USA
4. ja teda nerobim software na zakazku a ani neviem kolko kusov sa preda dopredu..

a teda - predavam sluzbu alebo tovar?

musim sa registrovat k platbe DPH? podla paragrafu 7 alebo podobne? obrat nemam skoro ziaden takze nemyslim tu registraciu pri 47000 euro ci ako to je cca..

tykaju sa ma nejako aj colne hlasenia a podobne?

nemam ziadne faktury od nich - da sa ale uctovat prijata platba aj na zaklade zmluvy..?

dakujem za rady...
flector
16.02.12,05:42
Môj osobný / laický názor. (Som programátor, nie účtovník.)
S predajom cez tú konkrétnu službu ktorú spomínaš skúsenosť nemám, ale zhruba:

1. Software je služba.
Ešte by sa to mohlo vnímať aj ako tvorba na základe autorského zákona. Ale hovoríš, že si s.r.o. tak to berme tak, že tvoja s.r.o. ten software poskytuje ako službu.
Ministerstvom doporučená volná živnosť: Počítačové služby ktorú predpokladám v svojej s.r.o. máš, obsahuje v sebe zahrnutú aj podsekciu: Poskytovanie softwaru - predaj hotových programov na základe zmluvy s autorom. <- Tj. s tebou ako spoločníkom, konateľom. Keďže za svoju spoločnosť môžeš zo zákona konať, môžeš pre ňu tvoriť aj software (ako autor) s ktorým tvoja spoločnosť následne disponuje. Tvoriť ho teda môžeš aj bezodplatne (z hľadiska autora), aj bez papierovej zmluvy medzi tebou ako autorom software a tvojou s.r.o. (veď predsa zmluvy môžu byť aj ústne ;)) aby sa to nekomplikovalo. (Presne na takom istom princípe ako môže spoločník, konateľ konať pre svoju s.r.o. aj bez nároku na odmenu. Tj. aj tvoriť software.)

2. Ak ťa vypláca US firma, platcom DPH podľa §7a byť nemusíš. <- Tento § sa týka dodania/prijatia služby z/do iného členského štátu EU. Nie je podstatné, že ten tvoj software si následne môžu cez tú US spoločnosť nakúpiť aj firmy z iných členských štátov EU. Teba vypláca US spoločnosť.

Inak, drobná poznámka, keď už to spomínam. Vo všeobecnosti, keby si služby od teba kupovali len ľudia (nepodnikatelia) tak by to už bolo úplne jedno. Pretože platcom DPH podľa §7a sa musíš stať pokiaľ si dodal/prijal službu z/do iného členského štátu EU, ale vlastne len podnikateľovi! Pokiaľ dodáš službu ľudom (nepodnikateľovm) platcom DPH podľa §7a sa nestaneš, aj keby boli tí ľudia z iného členského štátu.

Skrátka celé to s tým §7a platí iba na úrovni obchodov: Firma <--> Firma

Celkovo o tomto §7a je na nete kopa dezinformácií, následkom čoho si to veľa ľudí pletie (ani sa nedivím, keď je v tom taký, slušne povedané zmätok) a myslia si, že sa musia stať platcom DPH podľa §7a pred poskytnutím služby do iného členského štátu. <- Áno musia. Ale iba ak je príjemca služby podnikateľ, čo je rozdiel! Dokonca veľa ľudí si myslí, že sa platcom DPH podľa §7a musia stať aj v prípade iných zahraničných krajín nie len EU <- čo je samozrejme úplný nezmysel!!! Registrácia podľa §7a platí len pre iné členské štáty EU!

To IČ DPH ktoré DU vydá podľa §7a sa pri fakturácii inam ako do iných členských štátov EU ani nesmie uvádzať! Tj. na SK a inde mimo EU firma stále musí vystupovať ako neplatca. <- Ako keby IČ DPH ani nemala vydané!

3. Nie je dôležité odkiaľ ti tá firma "fyzicky" posiela peniaze.
(Aj keď je to Holandsko, tj. iný členský štát EU.)
Dôležité je kde tá spoločnosť čo ťa vypláca sídli administratívne / fakturačne <- a to je v USA.

4. Predpokladám, že to predávaš len ako kópie, tj. "virtuálne" a nie v krabici. Takže aké clo by si tam chcel platiť???

5. Faktúry od tej spoločnosti? Prečo? Však tá US spoločnosť posiela peniaze tebe. To znamená, že ty by si mal faktúrovať jej. Požiadaj ich (tú spoločnosť ktorá ťa vypláca) o fakturačné údaje, názov, sídlo, Tax ID (naše DIČ) a fakturuj ty im.

6. Ak od teba faktúry nechcú to je ich vec. Nie je tvojou povinnosťou posielať faktúru odberateľovi pokiaľ ju od teba vyslovene nechce. Ale vystaviť si ju musíš (normálne v Slovenčine [aj keď je pre US firmu]) <- nie preto aby si im ju poslal, keď ju nechcú, ale pre potreby tvojho vlastného účtovníctva!

Ešte raz upozorňujem, že je to čisto len môj laický názor.
Ak sa mýlim budem veľmi rád ak ma niekto z prítomných účtovníkov opraví, alebo doplní!
mr2
16.02.12,08:54
flector - tak to je odpoved - dakujem! este napisem na DRSR ale momentalne maju problem elektronicky prijat otazku tak musim postou, ak sa nieco viac dozviem napisem tu, a ak este niekoho nieco napadne budem rad..

este jedna vec: problem je ze ja neviem ci si software kupi clovek alebo firma.. aj aj moze mat ucet tak preto si niesom isty
flector
16.02.12,10:01
este jedna vec: problem je ze ja neviem ci si software kupi clovek alebo firma.. aj aj moze mat ucet tak preto si niesom isty

Ak správne chápem / predstavujem si, ako asi tá spoločnosť kde predávaš software funguje. Tak si myslím, že v tomto prípade ťa nemusí zajímať (z hľadiska účtovného) kto si tvoj software kúpi, či je usídlený v EU, či súkromná osoba, či firma.

Dôležité je, že kupec zaplatí tej firme v USA <– je ich starosť ako si to kupec, aj tá firma vo svojom účtovníctve zaúčtuje, podľa ich zákonov...
To teba nemusí zaujímať. (Ty s kupcom nemáš obchodný vzťah.)

Pre teba je dôležité, že ty fakturuješ a dostaneš peniaze (len) od tej spoločnosti usídlenej v USA. (Nie od jednotlivých kupcov ktorí si tvoj software kúpili prostredníctvom tej US spoločnosti.)
mr2
16.02.12,10:21
ano presne tak, vsetky peniaze za kupene programy idu do firmy Apple co je americka firma, ona si necha 30 percent ako proviziu a zvysok mi posle. ja ani neviem kto konkretne kupil (ci firma ci jednotlivec) ale zase mam info ktora krajina kolko kusov.