hošták
06.02.06,08:47
Ahojte, účtujem v ZŠ v programe IBEU, teraz som zistila takýto problém,
keď sa nastavím na majetok kontrola účtov, tak sa mi zobrazí :
ˇUčtovný stav 1000 a majetkový stav 2000, skratka mám rozdiel medzi účtovným a majetkovým stavom. Poraďte čo mám s tým robiť, podľa mňa by to malo sa rovnať, ako to treba zaúčtovať.ďalej sme nakúpili nieaký material, ktorý je potrebné zariť , viete mi poradiť ako to mám spraviť, lebo predtým som to ja nerobila ja som to všetko také aj s rozdielmi už prebrala po inej pracovníčke.zlezaradil
AntekaK
06.02.06,08:41
Ahoj, rozdiel medzi účtovným a skutočným stavom vznikne vtedy, keď sa niečo zaeviduje v úlohe Majetok a toto sa nezaradí v účtovníctve.
Veľmi záleži pri práci s majetkom, či bolo spustené "ukončenie prvotného zaradenia", dá sa to odkontrolovať tak, keď sa dajú zostavy v úlohe "majetok" - myslím inventúrne súpisy - a tam sa dá čítať skutočný stav, účtovný stav.
Suma rozdielu ti nič nehovorí? Vlastne sa musíš o niečo oprieť, že ktorý stav je správny, podľa toho je potrebné aj postupovať ďalej. Zatiaľ toľko, bližšie popíš ako to máš.
anita80
06.02.06,08:42
to znamená, že máš menej zaúčtované ako máš nahodené v počítači v majetku ( myslím v zostavách majetku.)musíš skontrolovať majetok, ktorýmáš nahodený v počítači(tak ako ho zara´duješ-teda podľa faktúr, je možné , že si ho zaradila do eviedencie majetku, ale si ho nezaradila účtovne, teda:bu´d v prspech účtu 021,022,028 alebo 971,999.ZaraĎOVANIE majetku musiš mať zapracované v smernici: napr: že majetok kupovaný do 250 Sk dáš do spotreby, mejtok do 1000 bude OTe nad 10 000 Sk dáš na účet 028 odpisovaný:... atd záleží to od toho ako to máte v smernici!!potom si musíš skontrolovať, či si vyradila všetok majetok, ktorý si mala dať vyradiťmohlo sa ti stať, že si vyradila majetok v inej sume ako si mala.....)neviem či Ti to takto stačí.....
kopi
24.04.06,11:58
Prosím Ťa, napíš teda presne postup a predkontácie ako účtuješ a zaraďuješ majetok. Robím tiež v programe IBEU a s majetkom som ešte absolutne nič nerobila, lebo neviem čo a kde začať.
Ďakujem.
uctovnicka
08.06.07,09:57
Ahojte všetci! Mám otázku:"Kto má viesť v majetku budovy školy? Keď je na liste vlastníctva obec - tak obec, alebo ak obec dá škole zmluvu o prevode správy tak škola? U nás je to tak, že budova je v majetku školy, avšak nová strecha je na nedokončenej výrobe na obci. Zmluvu o prevode správy nemáme. Ako to má byť správne?
Ďakujem za odpoveď.
lubica1768
14.06.07,09:11
Pokial je na liste vlastníctva obec, tak budovy školy má mať v evidencii obec,nakolko nie ste jej vlastníkom ani správcom. Neviem, aké máte doklady k tomu že budovu užívate. V prípade, že budete mať Zmluvu o prevode správy majetku, toto bude zaznačené aj na liste vlastníctva.Okamihom nadobudnutia platnosti zmluvy o prevode správy budete viesť budovu školy v evidenii vy, a nie obec.
uctovnicka
03.07.07,09:07
Ďakujem, mám taký istý názor, ale mnoho ľudí okolo mňa tvrdí, že nie je treba mať zmluvu o prevode správy, stačí len delimitačná protokol Avšak z jedného školenia mám zápis: "budovy školy, ŠJ,MŠ vedie v evidencii majetku ten, kto je uvedený na liste vlastníctva - teda obec. Niektorí tvrdia, že predsa delimitačný protokol podpisovala aj škola, takže je to v poriadku - budovy má viesť v evidencii majetku škola. Ale predsa, ako môžem mať v majetku niečo, čo v skutočnosti nemám? Stotožňujem sa s názorom, že je potrebné mať zmluvu o prevode správy a vtedy súhlasím, že budem viesť v evidencii budovy v majetku školy.