FIN
08.02.06,10:23
Ani po intenzivnom hladani v "starsich" temach na porade som si nevedela zodpovedat svoju otazku, tak Vas prosim o radu. Vedel by mi niekto doporucit aky typ zmluvy by mali pouzit dve fyzicke osoby /bezny smrtelnici/, ktori chcu medzi sebou uzavriet zmluvu na vystavbu oplotenia pozemku. Najvhodnejsia sa mi zda zmluva o dielo, avsak ta je podla obchodneho zakonnika a neviem aky by to malo vplyv kedze obe zmluvne strany su nepodnikajuce sukromne osoby.
Zgongol
08.02.06,11:17
Zmluva o dielo je upravená aj v Občianskom zákonníku - štvrtá hlava, § 631 a nasl.

Inak nie je problém aby dve fyzické osoby - nepodnikatelia uzavreli zmluvu podľa Obchodného zákonníka. Treba si vybrať čo viac vyhovuje.
rada
09.02.06,07:03
Netreba si však zbytočne komplikovať život pri dvoch FO uzavieraním zmluby podľa ObchZ. Tieto zmluvy nie sú priaznivo stavané pre FO sú komplikovanejšie a oveľa ťažšie sa dajú skončiť oproti zmluvám podľa OZ. Ja zastávam názor, že v uvedenom prípade je najjednoduchšie uzavrieť zmluvu podľa OZ tzv. inominátnu-nepomenovanú §51. Pre platnosť sa vyžaduje, aby mala ustanovenia základné, ktoré musí obsahovať každá zmluva. Najdôležitejšie však v takejto zmluve je presne zadefinovať si predmet zmluvy a to, že nesmie odporovať obsahu alebo účelu OZ.
Takže uviesť :
1. názov - netreba konkrétny postačuje aj keď bude uvedené len zmluva s odvolaním sa na §51 OZ
2. konkretizovať účastníkov zmluvy
3. Predmet zmluvy
4. práva a povinnosti zmluvných strán
5.ako sa strany vysporiadajú s platením
6. na akú dobu sa zmluva uzaviera - určitá-neurčitá
7.záverečné ustanovenia
To je len tak v skratke, samozrejme, že môžu byť dojednané aj iné ustanovenia záleží na zmluvných stranách.
Zgongol
22.02.06,10:51
Ja zastávam názor, že v uvedenom prípade je najjednoduchšie uzavrieť zmluvu podľa OZ tzv. inominátnu-nepomenovanú §51.

Nuž ja zas zastávam názor, že zmluva o výstavbe oplotenia pozemku bude takmer vždy zmluva o dielo a to aj napriek tomu že ju tak nenazveš. Podstatný je obsah zmluvy.