mariab
16.02.06,07:48
ahojte,

prosím Vás, pohľadávka od jedného a toho istého dlžníka. Jedna časť pohľadávky je u súdneho exekútora - túto časť súd rozhodol v náš prospech. Druhá časť je v súdnom konaní. Môžeme takú pohľadávku postúpiť? Aké všetky požiadavky musí spĺňať postupiteľná pohľadávka.
Prosím, poraďte mi. Ďakujem.
dana9
16.02.06,13:47
podľa mojich informácií právna teória pripúšťa aj postúpenie časti pohľadávky, ale je to otázky výkladu a konkrétnej situácie.
rada
17.02.06,11:30
Postúpenie pohľadávky upravuje Občiansky zákonník (OZ) v ustanovení § 524 a nasl. . Vzťahuje sa tak na občiansko-právne, ako aj na obchodno-právne vzťahy. Veriteľ je oprávnený svoju pohľadávku postúpiť písomnou zmluvou inému, a to aj bez súhlasu dlžníka. Spolu s postúpenou pohľadávkou prechádza aj jej príslušenstvo a všetky práva s ňou spojené. Postupník, t.j. nový veriteľ dlžníka, nadobúda pohľadávku nielen spolu s jej príslušenstvom a všetkými právami s ňou spojenými, ale aj so všetkými námietkami, ktoré možno proti nej uplatniť; a to aj takými, ktoré k nej pribudnú z nového pomeru medzi dlžníkom a novým veriteľom. Na platnosť postúpenia pohľadávky nie je potrebný súhlas dlžníka. O postúpení pohľadávky však musí byť pôvodným veriteľom bez zbytočného odkladu informovaný.
Postúpená môže byť iba existujúca pohľadávka. Predmetom zmluvy o postúpení nemôže byť pohľadávka ktorá zanikla. Avšak postúpená môže byť aj premlčaná pohľadávka. Nie je podmienkou, že postúpená pohľadávka musí byť vždy iba peňažná. Musí byť však určitá teda identifikovateľná. Príslušenstvo pohľadávky tvoria úroky, úroky z omeškania, poplatok z omeškania a náklady spojené s jej uplatňovaním.
V ust.§525 OZ vymenúva, ktoré pohľadávky nie je možné postúpiť:
• ktorá zaniká najneskôr smrťou veriteľa alebo ktorej
• obsah by sa zmenil zmenou veriteľa,
• pokiaľ táto pohľadávka nemôže byť postihnutá výkonom rozhodnutia,
• ak by jej postúpenie odporovalo dohode s dlžníkom.
Postúpenie pohľadávky môže ale nemusí byť dojednané odplatne.
Ak sa dojednalo postúpenie pohľadávky za odplatu, zodpovedá postupca postupníkovi, ak
a. postupník sa nestal namiesto postupcu veriteľom pohľadávky s dohodnutým obsahom,
b. dlžník splnil postupcovi záväzok skôr, než bol povinný ho splniť postupníkovi (novému veriteľovi),
c. postúpená pohľadávka alebo jej časť zanikla započítaním nároku, ktorý mal dlžník voči postupcovi.
Za vymožiteľnosť postúpenej pohľadávky postupca ručí do výšky prijatej odplaty spolu s úrokmi, len keď sa na to postupníkovi písomne zaviazal; toto ručenie však zaniká, ak postupník nevymáha postúpenú pohľadávku od dlžníka bez zbytočného odkladu na súde. Postupca je povinný odovzdať postupníkovi všetky doklady a poskytnúť všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú postúpenej pohľadávky.