fordy
16.11.12,18:58
Zdravím Vás. Otázka bude na konci textu.
Anička pracuje na dohodu u zamestnávateľa v bufete. Nebudem brať nateraz do úvahy jej vdovský dôchodok a nezaopatreného teanagera. Anička má dlh, ktorý si uplatňuje exekútor. Doteraz som nepochopil, prečo je vymyslený termín "životné minimum", keď existuje zákon, ktorý z toho "životného minima" dokáže zobrať 40%, proste na výplatu jej ostane obligátnych cca 116€.
Anička sa ale stane členom združenia (registrovaného s IČO-m) a toto združenie s jej zamestnávateľom podpíše dohodu o vykonaní práce (činnosti), zabezpečenie predaja v bufete a poverí touto službou Aničku.
Zamestnávateľ potom neuhradí "odmenu" za vykonanú službu Aničke, ale združeniu (na základe vystavenej faktúry). Združenie následne Aničke vyplatí (podľa nejakých interných smerníc) "odmenu" a exekútor nateraz nedostane nič.
Predpokladá sa, že Anička potom uvedie tento príjem v daňovom priznaní.

Otázka: Je niekde porušený zákon?


Ďakujem.
veronikasad
16.11.12,18:24
Na aký účel potrebuješ tú prípadovú štúdiu ? Uvádzaš nepresnú terminologiu ...

Akého združenia je Anička členom ? Dohodu o pracovnej činnosti môže so zamestnávatelom uzatvoriť len Anička - nie združenie. To môže výkon práce faktúrovať, ale v tomto prípade by zrejme išlo o závislú prácu.
Na základe čoho (akej zmluvy) by potom združenie vyplatilo odmenu Aničke ?
fordy
16.11.12,18:33
Tak by nebola dohoda o pracovnej činosti, ale povedzme zmluva o dielo. A nička by bola vyplatená povedzme "z prerozdelenia príjmu", čo by bolo zrejme podchytené už v stanovách.
hena22
16.11.12,18:44
Anička keď chce stáť za pultom, musí mať s niekým pracovnú zmluvu alebo aspoň dohodu. Inak riskuje čiernu prácu.
No a keď bude mať pracovnú zmluvu s hocikým, exekútor si ho nájde. A medzičasom jej budú rásť úroky z omeškania a trovy exekúcie.
A aby som nezabudla, aj na dôchodok jej kľudne siahne...
fortunka
16.11.12,18:49
Exekutor pani Aničke v prvom rade zablokuje účty, a ako vravia vyššie ... keď to nepomôže, lebo nebodaj bude všetko dostávať cash... stihane si to priamo od vyplácačov mzdy, dôchodku a i... a počká si aj pár rokov, kým si pani nájde.
fordy
16.11.12,19:00
Anička keď chce stáť za pultom, musí mať s niekým pracovnú zmluvu alebo aspoň dohodu. Inak riskuje čiernu prácu.


Prejde? Anička bude členom združenia poskytujúceho služby "státia za pultom". (združenie účelovo vytvorené z úmyslom ochraňovať exekuovaných)
A áno, exekútor skôr, či neskôr osloví združenie o zrážanie z príjmu, ale...a viem aj o možnej pokute za neuposlúchnutie príkazu exekútora.

Mimo témy: dlh za zákonnú poistku 118€ a k tomu exekútorove "náklady" 662€. :)
hena22
16.11.12,19:13
podľa mňa neprejde, problém bude mať združenie, pretože bude dodávateľom státia za pultom, ale bez právneho vzťahu so skutočne pracujúcim...
Mrzí ma to, dopriala by som Aničke nech sa jej ľahšie dýcha. Tých 662 nebudú len trovy exekúcie ale pravdepodobne aj úroky z omeškania a súdne trovy. Ale aj tak sú odmeny exekútorov prehnané. Podľa mňa by sa mali obmedziť zákonom. Aby násobne prevýšili vymáhanú čiastku je nemorálne.
fordy
16.11.12,19:15
Prečítal som si príspevky v iných témach a "páči" sa mi prístup radiacich k sockám exekuovaným :).
Len je tých sociek už viac, ako desatina obyvateľov...
Napríklad Krajské riaditelstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici v súčasnosti "eviduje" cez 80 000 exekúcií. A to prosím rozhodnutia Policajného zboru sú sami o sebe exekučné tituly a v autách sa nezamestnaní nevozia, no napriek tomu to Policajný zbor posunul exekútorom. Vznikajú tu "čudné" väzby.
fortunka
16.11.12,19:17
Bohuzial, vsetci musime zodpovedat za vlastne dlhy.. ako pridu k tomu ti, co platia poctivo za vsetko a niekto bude ochranovat tych co neplatia?
hena22
16.11.12,19:17
Mám pre Teba návrh ako pomôcť Aničke, teda za predpokladu, že si jej zamestnávateľ. Vyplať je zálohu na mzdu vo výške vymáhanej sumy a nech exekúciu vysporiada. A potom jej to postupne zrážaj po menších čiastkach.
fordy
16.11.12,19:30
Nie som Aničkin zamestnávateľ. A ten príklad bol z iného z mojich známych exekuovaných.
fordy
16.11.12,19:32
Tá suma nepatrí k Aničke, bol to len iný príklad. Anička je zrelá na konkurz. Veľký problém ani nevidím vo výčke tých "poplatkov", ale žiadny zákon neprikazuje exekútorom vystaviť "konečné vyúčtovanie".