benkySVK
22.11.12,20:07
Dobry Den
Som vlastnikom bytu v obytnom dome ale byt je dlhodobo neobyvany aj pocas zimnych mesiacov.
Pri rozpise sluzieb na upratovanie spolocnych priestorov a odpratavania snehu v zime je zaradeny aj moj byt( spravca vie ze je neobyvany).
Moze niekto ziadat nahradu skody v pripade urazu v zime ak nie je sneh odpratany???? aj napriek tomu ze tam nik nebyva a nema to kto odpratat?
Mila123
22.11.12,19:10
jasne, že má nárok na náhradu, veď si vlastník nehnuteľnosti.......
arizona
22.11.12,19:11
Si vlastnikom ako kazdy iny. To ze tam nebyvas ta nezbavuje povinnosti, ved aj za ine veci musis platit, nik ti ich neodpusti, nie?
Mozes sa dohodnut s niektorym susedom, ktory ti napr. za nejaku uhradu bude odpratavat aj sneh ;)
ivka70
22.11.12,19:25
Ja si myslim, ze len rozpisom sluzieb sa vlastnici bytov nezbavuju zodpovednosti za skody sposobene neodhrabanym snehom a pokial takuto zodpovednost nemaju vyslovene v zmluve, tak by skodu sposobenu neodhrabanim snehu niekomu hradili zo spolocnych prostriedkov (alebo poistky) ale nemohl iby ju zosobnit majitelovi konkretneho bytu.

Jednoducho rozpis sluzieb nie je prostriedkom na prenesenie zodpovednosti zo spolocenstva na jedneho vlastnika. Neviem si tam totiz predstavit pravne zdovodnenie.
benkySVK
23.11.12,13:06
a co v pripade ze majitel je na dovolenku v danom case napr. ???
misoft
23.11.12,15:50
Že je na dovolenke - to je úplne iný prípad - je to dočasná neprítomnosť. A pokiaľ sú susedia OK - upracú aj za neho a on im to vráti. Ale pokiaľ sa tam dlhodobo nezdržiava, aj tak má ako vlastník úrčité povinnosti voči ostatným, teda ho to nezbavuje povinnosti údržby. Musí si to ale sám zariadiť (požiadať o zastupovanie za úplatu, alebo inú formu náhrady), vybaviť si brigádnika, upratovaciu službu.
Jednoducho - je vlastník bytu, má svoje práva, ale i povinnosti (a toto je jednou z nich). Že tam nebýva - to ho nezbavuje povinností. Ako by k tomu ostatní prišli, aby mali aj práva a povinnosti a on len práva?