ZDENIELA
03.12.12,13:29
Dohodár pracuje ako vodič, rozváža tovar. Pri výkone svojej práce dostal mikrospánok a spôsobil škodu na aute vo výške 4.000,-- €.
Vo firme má odpracované cca 2 týždne, nemá podpísanú dohodu o hmotnej zodpovednosti, nemá školenie vodičov ani žiadne BOZP školenie. Jeho mzda by mala byť cca 400,-- € / mesačne. Ale keďže je vo firme len tak krátko, žiadnu mzdu ešte k dnešnému dňu nedostal.
Zamestnávateľ od neho požaduje uhradiť vzniknutú škodu alebo vraj kúpiť nové auto!!!
Poraďte prosím ako tohto dohodára voči neprimeraným nárokom zamestnávateľa brániť?
ZDENIELA
03.12.12,13:20
Podľa toho, čo som pozerala, mal by mať dohodár všeobecnú zodpovednosť za škodu a tá môže byť maximálne do výšky 4 -násobku jeho príjmu dosiahnutého pred spôsobením škody.
A ak má zamestnávateľ na aute havarijné poistenie, nie je to trocha pritvrdé žiadať náhradu škody aj od zamestnanca?
Tweety
03.12.12,13:33
Zamestnáv. si uplatní škodu vo svojej poisťovni, takže to, čo žiada je neprimerané.
§186
(2) Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Toto obmedzenie neplatí, ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca podľa § 182 až 185 alebo ak bola škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných látok alebo psychotropných látok.
Braňo
03.12.12,13:43
[QUOTE=Tweety;2195520]Zamestnáv. si uplatní škodu vo svojej poisťovni, takže to, čo žiada je neprimerané.
§186
(2) Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Toto obmedzenie neplatí, ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca podľa § 182 až 185 alebo ak bola škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných látok alebo psychotropných látok.[/QUOT

zamestnávateľ si môže uplatnovať iba spoluúčasť, pokiaľ dokáže nedbanlivosť.
ZDENIELA
16.02.13,13:56
Náš príbeh pokračuje...
Vyššie spomínaný dohodár poslal zamestnávateľovi výpoveď z dôvodu neplatnosti dohody (nemal žiadne školenia, ani BOZP, ani hygienu, ani školenie vodičov, namiesto DoPČ mal DoVP a to ešte nekompletnú...). V tom čase bol evidovaný na UPSVaR, tam od neho požadovali potvrdenie o príjme, ktoré mu zamestnávateľ samozrejme nedal, nereagoval ani na jeho písomnú výzvu. Nedostal ani žiadnu vyplatenú mzdu a ešte ho navyše vyradili z evidencie uchádzačov, keďže nedoniesol potvrdenie o výške mzdy.
Na UPSVaR mu tvrdili, že ho dokonca ani ako zamestnanca neprihlásil...
A včera mu prišla od tohto zamestnávateľa výzva na zaplatenie spôsobenej škody vo výške 2.000,-- €, ináč buda súd...
Poraďte ako sa brániť. Po havárii tento zamestnávateľ tvrdil, že škoda je max 500,-- €, nedal zamestnancovi žiadnu šancu túto škodu napraviť, dal auto odtiahnuť do 30 km vzdialeného servisu a teraz od neho požaduje 2.000,-- € a opakujem jeho výplata bola 0,--€
Aké kroky podniknúť???
Mila123
16.02.13,14:07
cestou IP ste to neriešili?
kn-alka
16.02.13,14:09
Však nech to zamestnávateľ dá na súd.
Keďže dohodára ani neprihlásil do SP, pracoval načierno. Zamestnávateľ dostane mastnú pokutu.
ZDENIELA
16.02.13,14:12
cestou IP ste to neriešili?

Do včerajška som nad tým len uvažovala, no už som na 100% rozhodnutá že ten podnet pošlem a neanonymný. lebo chcem vedieť ako to s ním dopadne, či je ešte nejaká rovnosť pre všetkých