kejsy22
17.12.12,14:11
Dobrý deň, stačí keď má zamestnanec v osobnom spise založenú len kópiu zo školenia BOZP a orginál majú priamo na pobočke kde daný zamestnanec pracuje?
willma
17.12.12,19:22
Ak ide o vstupné školenie tak originál v osobnom spise zamestnanca v sídle firmy, kópia nie je potrebná. Opakované školenia väčšinou v sídle firmy, ale ak sú prevádzky kade tade tak na prevádzke aj s ostatnou príslušnou dokumentáciou. A v tomto prípade aj vstupné školenie.
Evulinta
01.04.13,12:02
Dobry den, mala by som otazku tiez na skolenie BOZP, ci ho musi robit aj firma, ktora ma len jedneho zamestnanca alebo ci by nestacilo, ze v pracovnej zmluve je pisane, ze zamestnanec bol o tom pouceny.. dakujem pekne za odpoved
majus1
01.04.13,14:13
Školenie musí vykonať bezpečnostný technik (buď zamestnanec firmy alebo dodávateľsky s platným oprávnením na výchovu a vzdelávanie), väčšina firiem si myslí že stačí do zmluvy zakomponovať vetu o poučení predpisov BOZP a sú vybavení, ale nestačí to, vyplýva to priamo zo zákona o BOZP §7 (124/2006).
pcb
02.06.14,16:12
Upresníme :
Školenie (nie je to správny výraz) ale oboznamovanie v oblasti ochrany práce môže vykonávať len autorizovaný bezpečnostný technik (ABT) s osvedčením vydaným NIP.
Pre firmu kde ABT je zamestnancom, môže vykonávať nazvime to školenia, môže, ale nie v plnom rozsahu prílohy zákona, ale iba školenia vedúcich zamestnancov a zamestnancov, teda vstupné a opakované školenia pre túto cieľovú skupinu.
Ak je to dodávateľským spôsobom, že firma nemá v pracovnom pomere ABT, potom si (zmluvne, na dohodu, objednávku) najme niekoho s príslušným osvedčením a tento vykoná za úplatu.
O každom "školení" musí byť vyhotovený záznam s príslušnými náležitosťami.

Rezumé :

Zmluvný vzťah upravuje dohodu medzi zamestnacom a zamestnávateľom. Súčasťou zmluvy by mali byť definované podmienky čo zamestnávateľ od zamestnanca v rámci jeho pracovenj činosti očakáva (laický podané), teda popis pracovnej činnosti (alebo pracovná náplň).
To jednoznačne súvisí s BOZP a náplní obsahu poučenia zamestnanca pre jeho výkon závislej práce pre zamestnávateľa.
Nezabudnite : Poučenie zamestnanca musí byť vykonané ešte pred nástupom na pracovisko.