wembley
30.01.13,22:01
Dobrý večer.Chcem sa opýtať ako postupovať ak notár pri dedickom konaní nezahrnul nejaké pozemky, je potrebné dedické obnovovať?Tak isto by ma zaujímalo podľa čoho oceňujú realitné kancelárie nehnuteľnosti, pretože v našom prípade dom po starkej ktorý mal v roku 2001 podľa znaleckého posudku hodnotu okolo 500 000 sk (medzi tým v dome nikto nebýval, nik sa on nestaral, jednoducho už 12 rokov chátra) má teraz hodnotu 61,000 eur!!! Pritom sa nachádza na dedine, ďaleko od mesta a podľa môjho vedomia nehnuteľnosť ohodnotili len na základe fotky. Je to v poriadku?
arizona
30.01.13,21:18
Notar nie je na vine,to mali pozostali nahlasit majetok zomreleho.
Ak ste objavili nejake nove majetky, mozete pozadat o obnovenie ded.konania.

Nenhutelnost sa podla fotky urcite ohodnotit neda!!! Skuseny makler dokaze po prehliadke povedat cenu, za aku sa podobne nehnutelnosti v rovnakej oblasti predavaju.
Ak sa ti nepozdavala cena nehnutelnosti,mohol si na ded.konani namietat a mal si navrhnut, ci dat urobit znalecky posudok.
Pozri si na inzertnych portaloch /napr. Bazos.sk,Topreality.sk a pod/ nehnutelnosti z okolia a porovnaj si ceny.Ale to ber s rezervou,lebo niektori realitaci dokazu aj staru plesnivu budu opisat ako dom na byvanie.
AmmiS
12.09.13,09:41
Poplatok za návrh na prejednanie novoobjaveneho dedičstva sa vypočíta z hodnoty nehnuteľnosti v čase dedičského konania po poručiteľovi.

Znalecký posudok nie je potrebný na dedičské konanie, iba keby že bol z doby, keď starká zomrela. Z hodnoty z roku pôvodného dedičského konania sa vychádza pri určovaní hodnoty prejednávanej nehnuteľnosti.

Z ustanovenia § 175o ods. 1 veta druhá a tretia O.s.p. vyplýva, že všeobecná cena majetku sa určuje na základe zhodných tvrdení účastníkov konania (tzv. cena dohodou) a zároveň súd (súdny komisár) je oprávnený vykonať stanovenie hodnoty veci voľnou úvahou v zmysle § 136 O.s.p. Uvedenému zodpovedá dlhodobá súdna prax (vrátane predchádzajúcej praxe bývalých štátnych notárstiev), a aktuálne – od novelizácie Občianskeho súdneho poriadku zákonom č. 384/2008 Z. z. – aj bezprostredná právna úprava.

Dôležitým je, aj v poplatkových súvislostiach, základný princíp dedičského práva vymedzený v § 460 Obč. zák. (vo svojich konkrétnostiach zdôraznený tiež v už spomínanom § 175o O.s.p.), t. j. že dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa. Tento základný princíp dedenia sa prejavuje okrem iného i v tom, že čistá hodnota dedičstva sa určuje podľa stavu veci a cenových relácií platných ku dňu smrti poručiteľa.