nemozna
01.02.13,13:43
Prosím o radu.
Som predvolaná na pojednávanie vo veci vraždy mojej mamy, mám vypovedať ako poškodená.
Ja som pri tej vražde nebola, už som vypovedala na polícii, tam niet čo dodať. Nechcem sa na súde stretnúť s obžalovaným, nechcem ho vidieť a bude tam určite aj moja sestra, ktorá je do toho zaplatená a ju tiež nechcem vidieť. Ako sa dá tomu vyhnúť, prosím.
Ďakujem za každú radu.
denial
01.02.13,13:51
na tuto svedecku vypoved som sa pytal pravnika (v inej - nie tak zavaznej veci).

on mi povedal, ze ked je HOCIKTO predvolany, tak sa MUSI dostavit (inak ho predvedu policajti), a chape sa to ako pohrdanie sudom.

taktiez ked tam uz niekto pride, tak vo veci viacmenej musi vypovedat, odmietnutie vypovede (podla zakonom definovanych pripadov) je mozne iba vo velmi zavaznych pripadoch, ak to sud 'odsuhlasi'

myslim tiez, ze mozes poziadat aby vypoved prebiehala bez pritomnosti verejnosti/obazalovaneho, ale to tiez musi schvalit sudca
subjekt6792
01.02.13,14:37
Svedkovia sú tak vysluchaný na pojednávaní, tak aby ešte nevysluchnutý svedok nebol prítomný pri výsluchu obžalovaného a iných svedkov, načo dbá predseda senátu. Poradie výsluchu svedkov určí predseda senátu spravidla tak, že ako prví budú vypočutí svedkovia navrhnutí prokurátorom a po nich svedkovia navrhnutý druhou stranou. Výsluch svedka vykoná ten, kto navrhol vykonanie dôkazu, pričom predseda senátu môže rozhodnúť, že výsluch svedka vykoná sám, ak má byť ako svedok vypočutá osoba mladšia ako 15 rokov, ak ide o chorého, zraneného svedka alebo svedka poškodeného trestným činom proti ľudskej dôstojnosti alebo ak by výsluh svedka stranou alebo obhajcom nebol z iných dôvodov vhodný alebo úplný.
Ak je obava, že svedok v prítomnosti obžalovaného nevypovie pravdu, prípadne ak ide o výsluch svedka, ktorému alebo jeho blízkej osobe z podaného svedectva hrozí ujma na zdraví, smrť alebo iné závažné nebezpečenstvo urobí predseda senátu vhodné opatrenia na zaistenie bezpečnosti alebo utajenia totožnosti svedka, prípadne vylúči obžalovaného, jeho dôverníkov a verejnosť po dobu výsluchu takéhoto svedka z pojednávacej miestnosti.
Namiesto výsluchu svedka na hlavnom pojednávaní možno čítať zápisnicu o jeho výpovedi alebo jeho podstatnú časť, ak s tým súhlasí prokurátor a obžalovaný a súd nepovažuje osobný výsluch za potrebný. Súhlas obžalovaného nie je potrebný nie je prítomný na hlavnom pojednávaní alebo prokurátor navrhol v obžalobe čítať výpoveď svedka a obžalovaný v lehote po doručení výzvy na vyjadrenie sa k obžalobe to nenamietol.
Odporúčam ti sa s kontaktovať s prokurátorom alebo priamo súdom a požiadať ich aby sa tvoj výsluch konal ako prvého svedka, tým by sme mali vybavenú tú svedkyni, ktorej sa chceš vyhnúť. A tiež, že máš obavu o svoje zdravie, život alebo blízkej osoby aby vylúčil obžalovaného z pojednávacej miestnosti po dobu tvojho výsluchu.
nemozna
01.02.13,15:00
Ďakujem Vám a ako ako formou požiadať sudcu. Asi teda písomne, ale môže byť aj mailom?
subjekt6792
01.02.13,15:28
Preto ti odporúčam sa skôr obrátiť aj neformálne na príslušného prokuratora aby tvôj problém formálne predostrel príslušnému sudcovi. Lebo ak pôjdeš priamo na sudcu môžeš byť na pojednávaní nemilo prekvapená..