Yurika
06.03.13,11:15
Dobry den, ak by niekto vedel nejaky "liek" na moj problem, prosim vas o radu.
Brat kupoval dom, nemal dostatok financii, tak mu rodicia dali vsetky svoje uspory + dohodli sme sa, ze ho vyplatim z rodicovskeho domu - tato ciastka spolu s rodicovymi usporami cinila presnu polovicu z hodnoty domu. Vsetko sa ale odohralo formou ustnej dohody a s tym, ze ked rodicia umru dom teda bude moj. Ziadny prepis domu s podmienkou dozivotneho uzivania sa teda nekonal, aby rodicia boli kludnejsi. Zacinam vsak mat poslednu dobu nie najlepsi pocit z brata :( celu zalezitost by som chcela dat na papier este kym rodicia ziju. Je nejake ine riesenie okrem kupnej resp. darovacej zmluvy a prepisu, aby rodicia boli nadalej vlastnikmi, ale aby som bola aj ja kryta v pripade ich umrtia a nestalo sa, ze cely dom nezdedim ja a bude dedit aj brat i ked bol z domu vyplateny:confused: Za radu vam vopred velmi pekne dakujem.:)
Xanti
06.03.13,10:24
No tu pomôže len darovacia zmluva od rodičov na dom, nerobila by som kúpnu zmluvu lebo by to bol len fingovaný právny úkon a toto by brat mohol napadnúť na súde.
pepsikova
06.03.13,10:26
...celú vec treba prebrať s rodičmi a vysvetliť možné riziko voči tebe v prípade ich smrti...a cez dobrého právnika všetko ošetriť...
..takéto "pomoci" a následné riešenia sú veľmi chúlostivá vec, zvlášť medzi súrodencami, aj rodičia sa môžu k nim postaviť individuálne, takže je potrebná komunikácia, trpezlivosť a hlavne pevné nervy...
mattto
06.03.13,10:31
ak nechcete meniť vlastníkov nehnuteľnosti, najjednoduchšie podľa môjho názoru by bolo vyjasniť si započítanie pre prípad dedičského konania. §484 OZ "Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

Brat nech u notára potvrdí existenciu ústnej darovacej zmluvy, ktorou mu rodičia darovali peniaze a poručitelia (rodičia) nech dajú príkazy na započítanie tohto daru. Takto budeš krytá pre prípad, že sa bude dediť zo zákona, zo závetu alebo z oboch prípadov. Avšak ani to neznamená, že ty zdedíš celý dom, keďže sa poručiteľov majetok ohodnocuje až v dedičskom konaní, poprípade sa môžete Vy ako dedičia vyporiadať inak.
Yurika
08.03.13,08:12
dakujem vam za odpovede, avsak k dedeniu moze dojst mozno aj o 10 - 20 rokov, kedy hodnota darovanych penazi moze byt smiesna kvoli inflacii a preto sa mi nepozdava moznost zapocitavania pre pripad dedicskeho konania, kedze sa majetok v tomto konkretnom pripade dom-nehnutelnost ohodnocuje az v dedicskom konani a je mi jasne ze nehnutelnost nestrati po rokoch na hodnote, tak ako vyplatena hotovost - teda peniaze
doktor23
08.03.13,13:51
Ja b som navrhoval ten postup, čo navrhol matto. Následne by som počkal do roku 2015 a ak bude nový Občiansky zákonník taký, ako sa to zdá, vráti sa do nášho hmotného práva inštitút darovanie pre prípad smrti (donatio mortis causa). Vtedy by Vám Vaši rodičia darovali nehnuteľnosti, zostali by naďalej ich vlastníkmi a vy by ste ich nadobudli až smrťou rodičov. Ak by sa náhodou niečo stalo dovtedy ..... máte v ruke vyhlásenie brata a rodičov, že dostal za života dar neobvyklej hodnoty.
Yurika
11.03.13,15:38
Dakujem za odpovede, nakoniec som sa rozhodla radsej spracovat rodicov, aby suhlasili s prepisom a darovacou zmluvou s nejakou dolozkou prava dozitia. Sice sa trosku obavaju, ak by nedajboze niekedy v buducnosti zaklopal kvoli mne exekutor a oni by prisli o strechu nad hlavou, ale ja by som sa citila takto istejsie kvoli nevypocitatelnemu bratovi, i ked to teraz vyznieva trosku sebecky, ale musim istit seba a svoju rodinu.