janhor
09.03.13,16:50
Dobrý deň susedia ma oslovili s takýmto problémom. Dňa 14.2. 2013 kúpili vysávač na prezentácii, ktorá bola v ich byte v hodnote 1 499 eur. Z pánom, ktorý im prezentáciu robil sa zároveň dohodli, že si vysávač vezmú na splátky a tak s nimi zároveň dohodol úverovú zmluvu cez Home Credit s tým že im ju donesie s vysávačom. Vysávač bol doručený 15.2. 2013 spolu so Zmluvou o spotrebiteľskom úvere a zmluve o revolvingovom úvere, ktorý si poriadne neprečítali a s nadšením z vysávača zmluvu podpísali. Ich zhrozenie bolo keď im prišli šeky dňa 7.3. kde ich zarazilo o koľko preplatia vysávač. Rátali s navýšením, ale po prerátaní a poriadnom prečítaní zmluvy zistili, že namiesto 1499 zaplatia 2 336 eur. Moja otázka: dá sa odstúpiť od zmluvy? Ako požiadať o zrušenie zmluvy? a koho vlastne majú požiadať Home Credit? alebo dodávateľa vysávača? okrem toho zaplatili zálohu 100 eur. Dá sa to nejako poriešiť? Vopred ďakujem za odpovede:)
Mária27
09.03.13,18:23
Dodávateľ už zaplatené má - z úveru.
Úver je iný vzťah ako kúpa, treba ho splatiť. Nech sa pozrú na zmluvu, či pri predčasnom splatení sú úroky nižšie.

To sú nebankové úvery!
blavaciko
09.03.13,19:10
pokial to zmluva vyslovene nepovoluje, nemozu od nej bezodplatne odstupit.
S najvacsou pravdepodobnostou im homecredit dovoli splatit dlznu ciastku skor s nizsimi urokmi, ale aj tak.
Zmluvy sa pred podpisom maju citat, to vie snad kazdy...
okrem toho, to sa fakt najdu ludia, ktori kupia vysavac od podomoveho predajcu???
janhor
10.03.13,06:42
no vidíte našli sa, sú to starší ľudia.... nechali sa zlákať no už sú tak nahnevaní že ani ten vysávač nechcú....Dá sa aspoň odstúpiť od zmluvy s Home Credit???? Alebo je to nejako časovo obmedzené?
blavaciko
10.03.13,09:28
janhor
10.03.13,09:45
ďakujem za link, neviete mi ešte poradiť? je tam napísané že od zmluvy sa dá odstúpiť do 14 dní, rátajú sa aj víkendy? Ak už ubehla Doba 14 dní dá sa odstúpiť?
janhor
10.03.13,09:48
zmluva je podpísaná s Home Credit? Ale ten úrok sa mi zdá nemiestny, 43,4% je tam napísané že je to zmluva o revolvingovom úvere ????
blavaciko
10.03.13,11:34
nie je dolezity "nazov zmluvy" ale zakon, podla ktoreho je uzavreta, ten by mal byt na nej aj napisany a odporucam ho precitat
lehota 14 dni sa berie ako D+14, ak nie je v zakone napisany pracovny den, tak den = kalendarny den.
Aj v pripade, ak by sa jednalo o pracovne dni, moznost bezplatneho odstupenia uz uplynula. Skontrolujte, ci su podmienky sucastou zmluvy o uvere (kedze sa jedna o HC, tak asi ano)







Zák. č. 129/2010 o spotrebitelskych uveroch a inych uveroch alebo pozickach pre spotrebitelov



§ 13
Právo na odstúpenie od zmluvy
o spotrebiteľskom úvere




(1) Spotrebiteľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy o spotrebiteľskom úvere bez uvedenia dôvodu do 14 kalendárnych dní odo dňa uzavretia zmluvy o spotrebiteľskom úvere alebo odo dňa, keď sú spotrebiteľovi doručené zmluvné podmienky podľa § 9 alebo § 10, ak tento deň nasleduje po dni uzavretia zmluvy o spotrebiteľskom úvere; ustanovenia osobitných predpisov19) o práve na odstúpenie od zmluvy sa nepoužijú. Ak zmluva o spotrebiteľskom úvere neobsahuje zmluvné podmienky podľa § 9 alebo § 10, začína lehota na odstúpenie od zmluvy o spotrebiteľskom úvere plynúť od okamihu, keď spotrebiteľ tieto zmluvné podmienky obdržal.


(2) Oznámenie o odstúpení od zmluvy o spotrebiteľskom úvere zašle spotrebiteľ veriteľovi písomne alebo na inom trvanlivom médiu dostupnom veriteľovi. Lehota na odstúpenie od zmluvy o spotrebiteľskom úvere sa považuje za dodržanú, ak oznámenie o odstúpení od zmluvy o spotrebiteľskom úvere bolo v súlade s postupom uvedeným v zmluve o spotrebiteľskom úvere podľa § 9 ods. 2 písm. w) zaslané najneskôr v posledný deň lehoty podľa odseku 1.


(3) Ak spotrebiteľ uplatní právo podľa odseku 1, je povinný zaplatiť veriteľovi istinu a úrok z tejto istiny odo dňa, keď sa spotrebiteľský úver začal čerpať, až do dňa splatenia istiny, a to bezodkladne a najneskôr do 30 kalendárnych dní po odoslaní oznámenia o odstúpení od zmluvy veriteľovi. Úrok sa vypočíta na základe dohodnutej úrokovej sadzby spotrebiteľského úveru. Ak spotrebiteľ uplatní právo podľa odseku 1, veriteľ nemá nárok na žiadnu inú kompenzáciu od spotrebiteľa okrem kompenzácie nenávratných poplatkov, ktoré veriteľ zaplatil orgánu verejnej správy v súvislosti s týmto spotrebiteľským úverom.


(4) Ak veriteľ alebo tretia osoba na základe zmluvy medzi treťou osobou a veriteľom poskytol doplnkovú službu súvisiacu so zmluvou o spotrebiteľskom úvere, okamihom odstúpenia od zmluvy o spotrebiteľskom úvere podľa odseku 1 zaniká aj zmluva o doplnkovej službe. Veriteľ je povinný bezodkladne informovať tretiu osobu o tom, kedy k odstúpeniu od zmluvy o spotrebiteľskom úvere došlo.
janhor
10.03.13,12:45
ak som to pochopila tak sa to už zrušiť nedá? Na zmluve nie sú žiadne podmienky ohľadom odstúpenia??? Čo v prípade ak by odstúpili od zmluvy s predajcom??? aj keď tam už takisto prešla doba 7 dní?? Hoc by sa vzdali nároku na vrátenie peňazí ktoré už investovali t.j. okolo 120 eur?
draik
10.03.13,13:21
Platne odstúpiť od zmluvy je možné len v prípade, že sa obe strany dohodnú resp. ak to umožňuje uzavretá zmluva alebo zákon. V tomto prípade zákonná lehota zjavne uplynula.
blavaciko
10.03.13,13:52
v pripade ak vam nebolo oznamene, ze mozete od zmluvy odstupit do 7, resp. 14 dni, mozete este stale odstupit
Mária27
10.03.13,14:03
Myslím, že nejde o spotrebiteľský úver podľa zákona 129/2010, ale o úver podľa obchodného zákonníka s ich zmluvnými podmienkami (§ 273 obch.z.).