jjustka
11.03.13,14:51
Ahojte, v súčastnosti sme v sro dvaja spolocnici. ja mam 51% a spolocnik ma 49%. spolocnik chce odpredat svoj obchodny podiel mne. k zapisu do obchodneho registra o zmene okrem inych dokumentov dokladam v tomto pripade potvrdenie z danoveho uradu? alebo iba cestne vyhlasenie, ze sa na mna nevztahuje §115 ods 5-7 Obchodneho zakonnika?
Dakujem
JUDr. Pavol Kollár
12.03.13,17:43
Prikladám text z informácie finančného riaditeľstva SR:
V prípade návrhu na zápis zmeny v osobe spoločníka do obchodného registra pri prevode obchodného podielu je spoločnosť s ručením obmedzeným povinná doložiť súhlas správcu dane, ak ide o prevod väčšinového podielu. Väčšinovým obchodným podielom sa rozumie obchodný podiel, ktorý vzhľadom na pomer hodnoty vkladu spoločníka k výške základného imania spoločnosti spoločníkovi priznáva aspoň polovicu všetkých hlasov alebo obchodný podiel, s ktorým spája aspoň polovicu všetkýchhlasov spoločenská zmluva.O vydanie písomného súhlasu môže žiadať:- spoločnosť za spoločníka (prevodcu obchodného podielu), ako aj za nadobúdateľa obchodného podielu, - samostatne spoločník (prevodca obchodného podielu) a samostatne nadobúdateľ obchodného podielu.Žiadosť je potrebné podať samostatne u miestne príslušného správcu dane spoločníka (prevodcu obchodného podielu) a samostatne u miestne príslušného správcu dane nadobúdateľa obchodnéhopodielu.
jjustka
12.03.13,18:37
Prikladám text z informácie finančného riaditeľstva SR:
V prípade návrhu na zápis zmeny v osobe spoločníka do obchodného registra pri prevode obchodného podielu je spoločnosť s ručením obmedzeným povinná doložiť súhlas správcu dane, ak ide o prevod väčšinového podielu. Väčšinovým obchodným podielom sa rozumie obchodný podiel, ktorý vzhľadom na pomer hodnoty vkladu spoločníka k výške základného imania spoločnosti spoločníkovi priznáva aspoň polovicu všetkých hlasov alebo obchodný podiel, s ktorým spája aspoň polovicu všetkýchhlasov spoločenská zmluva.O vydanie písomného súhlasu môže žiadať:

- spoločnosť za spoločníka (prevodcu obchodného podielu), ako aj za nadobúdateľa obchodného podielu, - samostatne spoločník (prevodca obchodného podielu) a samostatne nadobúdateľ obchodného podielu.Žiadosť je potrebné podať samostatne u miestne príslušného správcu dane spoločníka (prevodcu obchodného podielu) a samostatne u miestne príslušného správcu dane nadobúdateľa obchodného
podielu.





Dakujem, ale tu si nie som prave ista tym, ze ked sa prevadza 49%, co nie je vacsinovy podiel zo 100%, ale vzhladom na to, ze to nadobudne jeden spolocnik a ten bude mat 100%, sa toto povazuje za vacsinovy podiel. Ale aj tak mal tento nadobudatel doteraz vacsinovy podiel 51%...