agentúra-ARDA
18.03.13,19:40
Má právo komerčná poisťovňa požiadať o výpis poistenca zo zdravotnej poisťovne od 2007 do 2012 pri riešení poistnej udalosti zo životného poistenia? Pri likvidácii poistnej udalosti žiada komerčná poisťovňa kompletný výpis poistenca na posledných šesť rokov. Pripadá mi to prehnané, keďže výpis zo zdravotnej poisťovne obsahuje veľmi osobné údaje o zdravotnom stave a liečbe, ba možno aj také, ktoré podliehajú lekárskemu tajomstvu. Neviem či je táto požiadavka poisťovne na mieste.
Môžete mi prosím poradiť? Neviem či som správne zaradil svoju otázku do kategórie, ale žiadnu podobnú zodpovedanú som nenašiel. Ak som nesprávne zaradil moju otázku, ospravedlňujem sa.
Ďakujem pekne za skoré odpovede.
Xanti
18.03.13,18:45
Hm... poisťovňa si môže overiť, či si pri podpise zmluvy neklamal o svojom zdravotnom stave.
Ja som neklamala, a tak si vyžiadali všetky papiere ešte pred uznaním poistnej zmluvy.
bubkoch
18.03.13,18:55
obciansky zákonnik

§ 793
(1) Kto s poistiteľom uzaviera poistnú zmluvu, je povinný odpovedať pravdivo a úplne na všetky písomné otázky poistiteľa týkajúce sa dojednávaného poistenia. To platí tiež, ak ide o zmenu poistenia.

§ 798
Poistiteľ je oprávnený plnenie z poistnej zmluvy primerane znížiť, ak na základe vedome nepravdivej alebo neúplnej odpovede (§ 793) bolo určené nižšie poistné.

§ 802
(1) Pri vedomom porušení povinností uvedených v ustanoveniach § 793 môže poistiteľ od poistnej zmluvy odstúpiť, ak pri pravdivom a úplnom zodpovedaní otázok by poistnú zmluvu neuzavrel. Toto právo môže poistiteľ uplatniť do troch mesiacov odo dňa, keď takú skutočnosť zistil; inak právo zanikne.

(2) Ak sa poistiteľ dozvie až po poistnej udalosti, že jej príčinou je skutočnosť, ktorú pre vedome nepravdivé alebo neúplné odpovede nemohol zistiť pri dojednávaní poistenia a ktorá pre uzavretie poistnej zmluvy bola podstatná, je oprávnený plnenie z poistnej zmluvy odmietnuť; odmietnutím plnenia poistenie zanikne.