651janka
05.04.13,19:26
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Dňa 4.7.2012 sme kupovali chladiacu a mraziacu techniku do potravín z internetového obchodu gastrolux.sk. Tovar nám doviezli a platili sme v hotovosti pri dovoze. Šofér nám nechal len faktúru a dodací list bez bločku, pričom nám povedal, že faktúra slúži ako doklad. Včera mi prišla upomienka, že nemáme faktúru zaplatenú, keď som tam volala tak mi povedali že im mám poslať doklad, že sme fa zaplatili, lebo že oni tam nemajú vystavený žiadny bloček z pokladne. My však máme aj svedkov, min.piatich, ktorí nám boli pomáhať tovar vykladať, ale povedali nám, že to musíme uhradiť a keď nemáme doklad tak to znamená, že sme neplatili v hotovosti ale na faktúre nie je uvedený spôsob úhrady prevodným príkazom.
Poradte prosím, nejde o malú sumu je to vyše 3tis.eur
Anik
05.04.13,17:36
​Faktúra určite nie je dokladom o zaplatení - je to len tvoj záväzok, ktorý vyrovnáš
ak ju zaplatíš - potvrdenie o zaplatení je buďto bločik z erp, min. však príjmový pokladničný doklad, ak to bolo na dobierku potrvrdenie od pošty, alebo prevodom na účet.
Šofér už asi u nich nerobí ak si dovolil toto.
kopretinka
05.04.13,17:40
to sa zbadali až po 3/4 roku? :eek:
651janka
05.04.13,17:40
Šofér u nich robí. Ale prečo nám neposlali bloček, resp.prečo ho ani oni nemajú vytlačený? A keď sme boli dohodnutí, že budeme platiť v hotovosti, tak im nebolo divné, že im šofér nedal peniaze, a prečo si to nevymáhali skôr, veď je to už skoro rok, keby sme aj mali platiť prevodom tak splatnosť by bola určite skôr
651janka
05.04.13,17:47
A ako môžme dokázať, že sme zaplatili? Na faktúre, nie je uvedené, že budeme platiť prevodným príkazom, a na ich stránke je že platobné podmienky sú pri prevzatí tovaru a na faktúru len po odsúhlasení firmy. vopred dakujem
azla
05.04.13,17:58
Nie je to príjemná situácia, ale ak nemáš doklad o zaplatení (doklad z ERP, pokladničný doklad o úhade fa, alebo dobierky a pod. , tak ťažko preukázať , že to naozaj zaplatené bolo. (aj ked naozaj bolo).
651janka
05.04.13,18:32
A keď na faktúre nebol napísaný ani spôsob úhrady? A nie je podozrivé že to zistili až teraz, veď keby sme nezaplatili pri prevzatí tovaru tak by nám ho ani nezložili, a keby sme mali platiť prevodným príkazom tiež by nám poslali upomienku oveľa skôr a nie až po 275 dňoch. Ono to skôr vyzerá tak, že oni pri daňovom priznaní našli dva bločky tak vedia že mi žiadny nemáme, alebo ho nedali naschvál keď sme ho nepýtali a využili situáciu, myslím si že šofer bol majiteľ firmy tak asi vedel čo robí. A určite to nie je taká bohatá firma aby im peniaze nechýbali a aby si taký dlhý čas nevšimli že nemajú zaplatenú fa za 3300eur keď za telefón alebo iné fa ktoré sú oveľa nižšie hoci aj 10-15 eur sa vyhrážajú už po pár dňoch po splatnosti exekútormi. Neobstálo by ani to, že neposlali upomienku skôr, že je to divné keď to zistili až teraz?
A ak to budeme musieť zaplatiť znova, tak potom už asi zostáva len dať trestné oznámenie na šoféra, lebo svedkov máme, ktorí boli pri tom ked sme mu peniaze odovzdali.
janka01
06.04.13,06:56
651janka, pišeš že ste techniku kupovali do potravín... teda asi ako podnikateľ - a Vám v účtovníctve doteraz nechýbal ten doklad o zaplatení?
Skuste sa spojiť priamo s tým šoferom a aj s majiteľom, upomienku Vam poslala asi účtovnička.