sanrice
02.06.13,00:58
Starká kúpila v 50-tych rokoch 1/2 pozemku, ktorý bol na jednej velikej parcele, v súčasnosti je to na viacerých parcielách /asi 6/, na ktorých si postavila dom a má tam dvor, záhradu a oráčinu. Všetko má podložené KZ, potvrdeniami z obecného úradu, súdu, družstva, atď., avšak nemá to ešte, do dnešného dňa zapísané na K.U., a medzičasom /ešte v 80 až 90-tych rokoch/ to prededili pôvodní dediči, a nárokujú si odstupné, rsp. odkupné /ale veľké/.....čo ďalej? ........dali sme urobiť aj GP, ale každý advokát nám povedal, že sa to nedá.......iba cez súd.....dediči nechcú podpísať.....poraďte....
Mária27
02.06.13,07:45
Tí ostatní sú spoluvlastníci, alebo majú samostatné parcely?
Mária27
02.06.13,07:47
Ak celý pozemok, ktorý užíva, kúpila a má o tom doklady, tak to vydržala a môže si to jednoducho dať zapísať.Vydržaním sa vlastníctvo nadobúda originálne, nemusí mať súhlas.
olybaba
02.06.13,09:01
- v pripade, ze v obci neprebehlo, alebo prebieha konanie ROEP, mate moznost podla § 11 zakona c.180/1995 Z.z. poziadat o nadobudnutie vlastnictva vydrzanim s predlozenim potrebnych dokumentov; po posudeni, pripadnom dolozeni pozadovanch dokladov spravny organ o vasom navrhu rozhodne (bud potvrdi nadobudnutie vlastnictva, alebo vas navrh zamietne)
- dalsia moznost je sudna cesta
AmmiS
11.09.13,12:31
Trosicku maly hacik. Na kataster, kde sa dava navrh na vklad vlastnickeho prava pojde so zmluvou z roku 1950? Ako jej to tam prepisu, kedze na tom liste vlastnictva su uz ini vlastnici? Nemozu vymazat tych, ktori tam uz su tiez z urciteho pravneho titulu. Urcovacou zalobou cestou sudu. Tam dokaze a predlozi listinami, ze vydrzala, (podmienku splnila ak hospodarila na pode ako na svojej po kupe v rokoch 50ich az do teraz) a na zaklade rozhodnutia sudu ju zapisu na Katastri ako vlastnicku.
AmmiS
11.09.13,12:31
Tiez som toho nazoru, ze je to jedine cestou sudu urcovacou zalobou. Musite dokazat svoje vlastnicke pravo (babka), kedze ste kupnu zmluvu neregistrovali na Katastri nehnutelnsti a su na LV uvedeni vlastnici, ktori tiez nadobudli vlastnicke pravo legalnym sposobom - dedenim.
Hereditas
30.11.13,15:13
Presne takéto som nedávno riešil... Ak nevyužiješ mediáciu a ľudí, ktorí vedia vysvetliť pre a proti tým na druhej strane, ktorí majú menšie šance na výhru (ak to pôjde cestou súdu a budú platiť aj trovy konania, lebo budú neúspešní), tak jedine ako nižšie bolo uvedené určovacou žalobou. (Lebo pravdepodobne je po ROEP v obci.)