zera
05.06.13,11:34
Dobry den, Prededujem byt po otcovy zo sestrou. Otec byt vlastnil len mesiac pred smrtou a je v hodnote 50 000. Cely zivot pred tym otec vlastnil dom v hodnote 150 000 a musel ho predat koli pozickam sestry za rekonstrukciu. Pozicky neboli spacane a cely dom sa musel predat Peniaze isli na konta na rozne ucty sestre za udajnu rekonstrukciu penale exekucie.Ja som vlastnila malu garsonku ktoru som si kupila do O.V. ale uz som ju predala za 40 000. Garsonku povodne statnu vlastnila babka ,teda neboheho otca matka a otec to vybavil aby zostala v rodine od bratov .Podla zakona mam pravo na polovicu dedicstva po otcovy, ale sestra ma nuti ze je nemoralne aby som sa nepodelila o garsonku po babke od otca. Alebo inak povedane. Mam jej nechat cele dedicstvo cely byt ktory sa teraz dedi?Byt ktory sa ma dedit si prenajima a byva u frajera. s ktorym ma dieta. Ja mam manzela a tri deti.Tvrdi ze vsetko islo na rekonstrukciu a dlhy z povodneho otcovho bytu, ze ma len 8 tisic a tento byt ktory sa dedi o par dni.Podla zakona mam polovicu na byt v dedicstve po otcovi ,,..ale ako sa mam vysporiadat?Zazivam vsetky metody natlaku a aj od strany roznych tiet a pribuznych. Kazda rada bude dobra. Kedy vlastne budem ta mamonarska svina co nieco chce a kedy nie??dik
Xanti
05.06.13,09:39
Prečo chce sestra podiel z tej garsonky. Nebola vo vlastníctve ani babky , ani otca. Tebe vybavil len užívacie právo a ty si si ju odkúpila do osobného vlastníctva.
Môj názor máš nárok na polovicu zdedenej nehnuteľnosti ... ako s tými pôžičkami mi nie je jasné, či sestra požičala peniaze na rekonštrukciu domu otca .. a potom sa dom predal. Alebo sestra si požičiala peniaze na rekonštrukciu svojho bývania a nesplácala, a vyplatil to otec predajom domu... v tomto prípade máš právo žiadať ty započítanie ... a mal by ti ostať väčší podiel z dedičstva .

Upresni to.

Doplnenie : tým, že sestra investovala do domu, dom sa predal a tým sa vyplatili predajom pozdlžnosti a otec si kúpil vlastný byt, zo zostatku tak je zostatok očistený. Tým pádom tebe patrí polovica bytu, a tvojej sestre tiež. Nedaj sa obalamutiť. Tvoj otec Ti nedával peniaze na kúpu garsonky, sestra nemá právo žiadať započítanie ceny tej garsonky.
Braňo
05.06.13,09:41
však nech vydokladuje koľko dala na rekonštrukciu (nielen ústne), a rozdeľte sa na polovicu.
drobecek1
05.06.13,09:48
Netreba sa nechať znechucovať a tvrdo a nekompromisne si ísť za svojim , máš na to nárok. Tak či tak budeš u všetkých zlá, poznám to, takže si kľudne vychutnaj posedenie u notára a hlavne nikomu nič nedávaj, pretože máš iba jeden jediný pokus a náprava nie je možná. Nedaj sa zastrašiť tebe ide o princíp a im ide o prachy. Aj keby si im všetko dala aj tak budeš tá zlá, takže ak si podľa nich zlá "tak sa podľa toho aj správaj" a s pokojom anglického gentlemana si vychutnaj ich nervy , je to super pocit čiže budeš mať polovicu bytu a ak budú chcieť niečo s ním urobiť tak ťa nemôžu obísť. Môžeš si od nej odkúpiť od nej polovicu alebo si ju môže kúpiť ona od Teba. Ak si nemôžeš uplatniť vlastnícke práva, pohroz jej cez právnika nájomnou zmluvou lebo bude užívať Tvoju polovicu bytu, krajná varianta síce trochu čierny humor, povedz jej že si tam dáš nájomníka a môže byť aj "čierny" a koniec koncov vysporiadať sa dá aj návrhom na súd vysporiadanie majetku predajom.
zera
05.06.13,10:29
Pozicala si peniaze z banky na rekonstrukciu do otcoveho domu ktory sa musel v exekucii predat, cenu sestra odhaduje a zapocitava do nej vseliake penale a a nedoplatky na energiach nove boli len okna podlahy kupelka, vraj to bola investicia do domu a mam sa na tom podielat.
zera
05.06.13,10:37
To nechce nema blociky ..Z otcovho domu ma 8 000 na nejakom konte este z predaja toho otcovho domu. Povedala mi ak sa vsetkeho vzdam ze mi bude davat polovicu z 8 000 teda 4 000 v splatkach po 30 eur mesacne asi 11 rokov......kazdy mi hovori zohladni,...ja uz neviem co ale dakujem zatial za podporu.Kolko moze stat taky advokat ...na to pojednavanie ? ja uz nemam silu, pri nej hovorim uplne ine ako vlastne si sama doma spocitam . Kolko stoji niekto kto by tam sedel za mna ?
Xanti
05.06.13,10:37
Doplnila som svoj príspevok.
zera
05.06.13,10:42
dakujem.Vsetci mi vravia len sa nehadajte ale nikto nevie ako len hovoria rozdelte sa spravodlivo...to je fraza dokola
Braňo
05.06.13,10:44
neviem z čoho máš obavy pokiaľ nemá ako zdokladovať koľko investovala. sa môže stavať aj na hlavu.
Xanti
05.06.13,10:46
S takým nesúhlas, dedičské konanie je aj o tom, že teba a sestru zapíšu na byt ako spoluvlastníčky. Ak budeš chcieť predať tak musíš ho ponúknuť svoj podiel prv sestre, až tak môžeš predať inému. Detto sestra to isté .. alebo sa predá byt a každej pôjde polovica .. Myslím, že 25000 e je viac ako 4000 e v smiešnych splátkach, z kt. nič nemáš. A sestra príde k bytu za 50000 e . A právnik podľa náročnosti prípadu. Na dedičské pojednávanie nemusíš ísť hned s právnikom. Uvidíš ako sa vyvinie, a žiadaj u notára započítať tých 8000 e čo ostalo sestre z predaja domu .
drobecek1
05.06.13,10:50
Ohodnotenie notára v dedičskom konaní vychádza z tabuliek a počíta sa to z hodnoty nehnuteľnosti: http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/75204-dedicia-musia-ratat-so-sudnym-poplatkom-a-odmenou-pre-notara/ Určite sa nenechaj uchlácholiť sladkými rečičkami a sľubmi , budeš to potom ľutovať a nadávať sama sebe celý čas. Takže treba sa poriadne nadýchnuť , zdvihnúť hlavu a brániť si svoje práva, musíš nájsť v sebe silu že chcem to takto , máš na to zákonné právo, rečičky a ohováračky sa ti budú zdať ako malichernosti. Jednoducho ak sa stým vnútorne stotožníš tak to zvládneš oveľa ľahšie. Ja mám teraz také niečo za sebou asi 2 týždne dozadu, potom po všetko si povieš, že si urobila dobre že si stála za svojim názorom a nenechala si sa obalamutiť. V prvom rade musíš myslieť na seba a svoju rodinu, nikto sa o teba nepostará, oni chcú dobro len pre seba nie pre teba tak si ho dopraj aj ty sama sebe.
Braňo
05.06.13,10:52
a nerozumiem z čoho máš obavy, máš nárok na 1/2, čiže ak nevydokladuje rekonštrukciu, tak 25000 EUR. V prípade, že bude používať ten byt, tak musí vyplatiť.
drobecek1
05.06.13,10:54
Splnomocniť môžeš kohokoľvek na prejednanie dedičstva, notár na to posiela aj tlačivo a stojí to iba overenie tvojho podpisu na matrike
Dubak2000
05.06.13,11:06
Moj nazor je ze by som urcite 1/2 chcel. Nie je dovod sa jej vzdavat. Pride mi aj absurdne aby niekto mal na ucte 8000 a chcel z nich polovicu dat tak ze bude splacat po 30 euro. Viem ze ten natlak je neprijemny, ale ak sa aj vzdas tak sa najde nieco ine co budu zavidiet. Pokoj nebudes mat a oberies seba a svoju rodinu. Poznam zo svojho okolia pripady, kde dobraci v rodine tvrdo doplacaju na zvysok rodiny. Su proste ludia co nikdy nemaju dost. Bola tu dobra rada poslat k notarovi niekoho so splnomocnenim, to by som asi vyuzil ak im to nechces povedat priamo.
Oliwa
05.06.13,11:10
Ak je účet s 8 000 € na sestrine meno, nech Ti z nich dá polovicu hneď. Nevidím dôvod, prečo by Ti ich mala splácať 11 rokov po 30 eur - to je čo za blbosť? Akú hodnotu bude mať 30 € o 11 rokov? A ako to chce právne ošetriť? Ona by s takýmto Tvojím návrhom v opačnom garde súhlasila? Buď si istá, že ak na to pristúpiš, nikdy tie peniaze neuvidíš... Nevyhadzuj zbytočne peniaze za právnika, dedičské zvládneš určite aj sama, ak sa dedí zo zákona, len si v kľude zrovnaj v hlave /prípadne aj na papieri/, čo chceš, a toho sa drž - kľudne si všetko trebárs v bodoch napíš a nauč sa to, resp. si poznámky zober so sebou aj k notárke.
Dostala si sa síce "za babku" ku garzónke po babke /čo je síce fajn a rodina Ti to pripomína, aby si na to nezabudla/, ale sestra predsa prenajíma 3-i byt po otcovi - to nie je priama úmera ani celkom "kóšer". Toto nie je o morálke ani o udržaní dobrých vzťahov v rodine, toto je o peniazoch...
Ak sestra posplácala "otcove" dlhy, rekonštrukciu, exekúcie, energie a čojaviemčo, má predsa od toho doklady - tak nech to všetko predloží v dedičskom konaní.
A ešte - kto určil hodnotu otcovho bytu? Znalec, sestra, realitka, alebo ste trošku gúglili po nete a zisťovali, po čom idú teraz porovnateľné byty v rovnakej lokalite...?
marjankaj
05.06.13,11:11
Teda otec jej tých 8000 € akože daroval? Tak požiadaj na dedičskom konaní, aby sa ten jej dar započítal do dedičstva. Načo niečo splácať 11 rokov?
A potom sa sestra len bude diviť.

Občiansky zákonník
§ 484
Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený.

http://www.zakonypreludi.sk/zz/1964-40
luja5
16.06.13,06:30
Môj názor, ktorý sa asi vymyká z toho, čo tu už bolo napísané:
Pokúsila som sa na to pozrieť aj zo strany sestry a iných príbuzných a z tohto pohľadu by som možno v danej situácii videla určitý morálny aspekt, na ktorý sa odvoláva sestra a iní príbuzní. Otázku zákonného nároku ponechávam bokom.

Otec vybavil s bratmi, aby štátna garsónka po babke zostala v rodine ("otec to vybavil aby zostala v rodine od bratov") a aby si ju v konečnom dôsledku mohla odkúpiť do OV a potom predať Ty, nie sestra. Odkúpila si ju možno za tisíc € (o tom nepíšeš, tak mi zostáva len teoretizovať) a predala za 40 tisíc €, čím si prišla k nejakým peniazom (v tomto príklade k 39 tisíc €), ale sestra nie. Možno preto sa sestra a iní príbuzní stavajú k tomu tak, ako sa stavajú. Tiež nepíšeš, prečo si otcovi-sestre nepomohla, ak sestra nemohla splácať pôžičku (mohol byť predmetom dedenia dom), ak si možno navyše v tej dobe mala peniaze za predaj garsónky (teoretizujem, lebo opäť nepíšeš), z akého dôvodu si brala len sestra pôžičku na rekonštrukciu domu, ak bol výlučnom vlastníkom domu otec ("cely zivot pred tym otec vlastnil dom") a sestra vlastne investovala do cudzieho majetku ...
Na základe informácií v zadaní otázku mi vnútorne nedá morálny aspekt celkom odmietnuť.