smolko09
06.06.13,16:30
Ahoj, chcela by som sa opýtať, ako je možné predať 1/3 z domu, ktorý vlastníme so sestrami v podielovom vlastníctve, keď ani jedna nesúhlasí s odpredajom a ani jedna nemá záujem odkúpiť môj podiel. Ja a jedna sestra máme v dome trvalý pobyt. Ďakujem
draik
06.06.13,14:57
Ak ani jedna nemá záujem o kúpu Vášho podielu, môžte svoj podiel predať. Je ovšem otázne, či ho niekto kúpi. Môže to byť nejaký špekulant a podobne (vlastníctvo podielu umožňuje nehnuteľnosť užívať). Úplne najlepšie by bolo, keby sa ako spolu vlastníčky dohodli, že to predáte a výnos si rozdelíte. Inak je možné podať žalobu na súd, jednou z možností je, že súd nariadi predaj nehnuteľnosti. To však závidí od viacerých okolností.
dmc
07.06.13,05:55
Pisomne vyzvete ostatnych podielnikou aby sa do urciteho datumu vyjadrili k zaujumu o kupu vaseho podielu s tym ze ak sa do urciteho datumu neozvu - nevyjadria zaujem tak sa povazuje za nezaujem.- idelne doporucene s dorucenkou. Potom mozete predat svoj podiel podla lubovole.
JUDr. Pavol Kollár
07.06.13,06:06
Riešením je podať na súd návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva v súlade s ust. § 142 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Ak nehnuteľnosť nebude zo spoluvlastníkov nikto chcieť, súd nariadi jej predaj a výťažok z predaja rozdelí spoluvlastníkom podľa veľkosti podielov. Prakticky to znamená ocenenie nehnuteľnosti znalcom, jej predaj a z kúpnej ceny každý dostane 1/3.