variant
07.06.13,10:25
Dobry den. Mal by som jednu otazku. Prebieha exek. konanie a medzicasom opravneny a povinny sa dohodli, že povinna osoba uspokoji opravneneho urcitou sumou a vtedy opravnena berie navrh na exek. spat. Pisali sme exekutorovi aby nam vycislil hotove vydavky ale on mi odpisal ze okrem hot. vydavkov ma narok aj na odmenu vo vyske 20 percent z tej sumy co vyplati povinna osoba. Zakon to neupravuje že čo v takom pripade ak opravnena sa dohodne s povinnym, či aj vtedy ma narok na odmenu alebo nie...lebo tu sumu nevymahal, iba doslo k ciastocnemu plneniu v ramci exek. konania. Ma narok na odmenu alebo nie?
draik
07.06.13,10:46
§5 vyhlášky o odmenách exekútorov:
(1) Odmena súdneho exekútora je 20 % zo základu na jej určenie, najmenej však 33, 19 eura a najviac 33 193, 92 eura.
(2) Ak súdny exekútor upustí od vykonávania exekúcie podľa § 46 ods. 3 zákona, patrí mu 50 % z odmeny vypočítanej podľa odseku 1.

§ 46 ods. 3 Exekučného poriadku, prvá veta:
Exekútor upustí od vykonania exekúcie, ak povinný splnil, čo mu ukladá
rozhodnutie.
variant
07.06.13,11:27
Ale povinny nesplnil to čo mu ukladá rozhodnutie, nakoľko to je toľko koľko by nikdy nevedel zaplatiť, ale pravdepodobne dôjde iba k čiastočnému plneniu...ale to je vysledok rokovania opravneneho s povinnym a s tym nemá nič spoločné exekutor. Bohužia stále prebieha exek. konanie a on si nárokuje odmenu zo sumy čo povinny bude platiť a nie som si isty či ma na to nárok. Lebo to ani zakon jednoznačne neurčuje.
draik
07.06.13,14:07
Nárok má na 10%, keďže exekučné konanie beží. Vyššie uvedený odsek pokračuje druhou vetou:
(3) Exekútor upustí od vykonania exekúcie, ak povinný splnil, čo mu ukladá rozhodnutie. Exekútor upustí od vykonávania exekúcie aj v prípade, ak povinný plnil čiastočne a oprávnený s upustením od vykonávania exekúcie súhlasí.