mladámamička
12.06.13,09:37
Zdravím,vie mi niekto poradiť ako postupovať v prípade, uznania otcovstva ak o mesiac budem rodiť a otec dieťaťa súhlasí aj všetko a chceme aby malý mal jeho priezvisko ale jedná sa o to , že sa nachádza v Ústave výkonu vazby a určite tam ešte dlho pobudne. Matrikárky či v BA alebo v BB sa mi vyjadrili,že ich do vazby nepustia , že to treba riešiť súdnou cestou len sa mi zdá,že ak s tým obaja súhlasíme je to trošku odveci sa ťahať po súdoch..a manželia nie sme.Prosím poraďte ako..
GabiZ
12.06.13,07:51
Nepíšete, či ste manželia alebo nie. Lebo platí, že
1. ak sa narodí dieťa v čase od uzavretia manželstva do uplynutia trojstého dňa po zániku manželstva, považuje sa za otca manžel matky (§85 Zákona o rodine). Uvedená právna domnienka platí priamo zo zákona a teda nie je potrebný žiaden ďalší právny úkon smerujúci k určeniu otcovstva. V takomto prípade matrika bez ďalších náležitostí zapíše ako otca dieťaťa manžela matky mal. dieťaťa aj v prípade že je vo väzbe,
2. ak rodičia mal. dieťaťa nežijú v manželskom zväzku, je možné otcovstvo k mal. dieťaťu určiť tzv. súhlasným vyhlásením oboch rodičov (§90 Zákona o rodine). Takéto vyhlásenie je možné vykonať pred matrikárom. Takýto spôsob určenia otcovstva prichádza do úvahy samozrejme vtedy, keď obaja rodičia s takýmto postupom súhlasia. V prípade, že jeden z rodičov sa nachádza vo väzbe, bude nevyhnutné dohodnúť ďalší postup priamo s vedením Ústavu na výkon väzby a matrikou.
Preto je zo strany matriky možnosť dohodnúť sa priamo s Ústavom na výkon väzby, len treba chcieť. Obráťte sa prípadne na nadriadeného t.j. MsÚ, pod ktorý matrika spadá, ak otec dieťaťa súhlasí s uznaním otcovstva, nevidím dôvod, aby to matrika nemohla zabezpečiť.