ivaza
01.07.13,17:04
Moja sestra žije v zahraničí. Máme ukončené dedičské konanie po matke, ktorá mala účet v banke ako jediný majetok. Sestra ma splnomocnila na zastupovanie "v celom konaní o dedičstve, najmä aby toto dedičstvo odmietol, alebo neodmietol, vyjadril sa o stave majetku...., dojednal dohodu o vyporiadaní dedičstva a vykonal všetky úkony potrebné na ukončenie konania. Súhlasím s tým, aby môj zástupca uzavrel v mojom mene dohodu o vyporiadaní dedičstva, aj keby som podľa nej nedostal z dedičstva nijaký podiel, medzi sebou sme sa dohodli a naše záujmy nie sú vo vzájomnom rozpore."

Keď som išla do banky (CSOB) s právoplatným uznesením zo súdu, kde sme tri dedičky (ja, nesvojprávna sestra, ktorej som opatrovníčka a sestra žijúca v zahraničí), pracovníčka banky mi oznámila, že účet nemôžu zrušiť, že musíme byť prítomné všetky dedičky, alebo mi musí dať sestra žijúca v zahraničí splnomocnenie overené notárom na zrušenie účtu. Nestačilo im splnomocnenie, z ktorého som citovala vyššie. Stačilo to notárke na dedičskom konaní, stačilo to aj súdu, ale banke nie!
Sestra chodí na Slovensko raz ročne a odišla práve pred týždňom, príde až na budúci rok. Náklady z miesta jej bydliska na veľvyslanectvo (kvôli overeniu podpisu) by boli rovnaké, ako je podiel na dedičstve, preto sa jej to neoplatí. Ja chcem ten účet čo najskôr zrušiť, pretože tam stále nabiehajú poplatky, aby tam ešte niečo zostalo.
Vo všeobecných podmienkach banky som nenašla nič také, čo tvrdí banka. Dedičské konanie je ukončené, právoplatné rozhodnutie má aj banka, akurát nechce zrušiť účet a vyplatiť peniaze.
Mne pripadá logické, že to splnomocnenie je na všetky úkony spojené s dedičským konaním až po jeho prevzatie, banke nie.
Ako mám postupovať ďalej?
Ďakujem.
ivka70
01.07.13,16:15
Podla mna sestra nemusi ist na slovenske velvyslanectvo, moze plnu moc na zrusenie uctu napisat slovensky a dat si overit len podpis v mieste, kde zije. Banka musi uznat aj zahranicneho "notara" , ktory overi len to, ze sa ona podpisuje, nie to, co je v plnej moci napisane (to neoveruje ani u nas notar).

Stalo sa mi cosi podobne, mam generalnu plnu moc, kde je dokonca specifikovane aj zastupovanie pred bankovymi instituciami, ktora postacuje uplne na vsetko. Okrem banky. Banka trva na tom, ze musim mat specificku na konanie ohladom jedneho jedineho uveru, kde je spoludlznik v zahranici :(.
Oliwa
01.07.13,19:31
Aký osud má mať účet podľa osvedčenia o dedičstve? Čo konkrétne sa v ňom píše? Účastníci konania sa dohodli nasledovne: ako? Je to bežný účet, alebo termínovaný? Nech Ti pracovníčka banky ukáže, ktorým bodom všeobecných obchodných podmienok sa riadi...
ivaza
02.07.13,01:58
v uznesení o dedičstve sa nepíše nič o tom, čo urobiť s účtom, len to, že každá máme 1/3. Je to bežný účet. Od sestry mám splnomocnenie, z ktorého som citovala, V banke to dnes skúsim, pracovníčka si s tým nevedela rady, preto komunikovala s právnym oddelením, odtiaľ má tieto požiadavky. Ďakujem
ivaza
02.07.13,01:59
Ďakujem pekne, skúsim sa opýtať v banke, či im to bude stačiť.
doktor23
26.07.13,06:41
otázka je, či zahraničný notár osvedčí podpis na splnomocnení, keď mu nerozumie ....
ivaza
18.08.16,07:15
uvedomila som si (žiaľ, až teraz), že som mala dať vedieť, že nakoniec banka ustúpila a na osobnú intervenciu riaditeľky pobočky účet zrušili. Ďakujem
Oliwa
25.08.16,17:59
Milé od Teba... Nestáva sa tu tak často, aby po zadaní problému prišlo napokon aj rozuzlenie... a dokonca s poďakovaním... Aj keď s trojročným meškaním :D, ale predsa. Hlavne, že všetko dobre dopadlo.
vicktor
26.08.16,12:26
doktor, predpokladam ze notar overi pravost podpisujuceho.
Alebo myslis, ze notar cita x-stranove zmluvy, ktore pred nim niekto podpisuje?