Jennny1404
01.07.13,23:00
Dobry vecer. Som vlastnikom 3/4 domu a 5/6 pozemnku, na ktorom dom stoji. Druhy vlastnik sa 20 rokov o nehnutelnost nezaujima, nehcodi tam, neprispieva na jej udrzbu, proste nic. Viackrat som mu ponukol odkupenie - neuspesne, nechcel predat, ze chce "vlastnit". Momentalne chcem predat dom s pozemkom ja, viem, ze ako prvemu ju musim ponuknut prave druhemu vlastnikovi. Zaujima ma :
1. Co ak ju nebude chciet ani kupit, ale ani nebude suhlasit s predajom? - toto ma zaujima najviac. Viem predat 3/4 domu a 5/6 pozemku, ak sa najde kupec?
2. Je moznost odratat z jeho podielu 1/4 nakladov na udrzbu a rekonstrukciu, ktore som do domu pocas tyhc rokov investoval?
3. Mam sudnoznalecky posudok z doby, ked sme sa obaja stali vlastnikmi - dom bol bez wc, bez teplej vody, bez plynoveho kurenia - toto vsetko tam teraz preukazatelne je. Rovnako ako nanovo tahana voda aj elektricke rozvody. Bude pri ratani jeho podielu zohravat nejaku ulohu aj stary znalecky posudok, ako dom vyzeral v case, ked sa on stal 1/4novym vlastnikom?
Dakujem za odpoved.
Onko
01.07.13,21:54
Svoj podiel môžeš bez problémov odpredať aj tretej osobe, pokiaľ spoluvlastník oň nemá záujem. Na ostatné otázky je jednotná odpoveď: áno, súdnou cestou. Vidím to na dva súdne prípady. V prvom môžeš žiadať o preplatenie štvrtiny nákladov na údržbu a investície. V druhom súd môže rozhodnúť o tom, že ti musí predať svoju štvrtinu, pokiaľ on nechce odkúpiť tvoje tri štvrtiny.
Erik Jakubík
02.07.13,04:35
Súdna cesta riešenie podielového spoluvlastníctva a tam si možete uplatniť aj to že neprispieva na udržbu ale tak ked tam nebýva tak asi tažko si uplatníte plyn, vodu, elektrinu. ale čo ste do toho domu vrazili ako rekonštrukciu to je vaše a na to máte nárok. Odporúčam vám žiadať na súde odkupenie jeho podielu.
Jennny1404
03.07.13,20:12
nie, neide o vodu, plyn a elektrinu... ale o to, ze keby som to aj ja nechal 20 rokov stat, tak je to schatranina. Ved sa treba starat o strechu, odkvapy, vyvetrat, v zime zakurit a vyhriat, starat sa o dvor, travu, burinu, chodit to kosit, proste to udrziavat.... investiciami opravit... o nic z toho nejavi druhy vlastnik ani najmensi zaujem, len cusi ako vos pod chratsou a tesi sa, ako vyska jeho 1/4 rastie mojimi investiciami a starostlivosotou.
Ale tak fajn, ak mozem predat svoje 3/4 v pripade, keby nesuhlasil s úpredajom.
Dakujem obom za odpoved.