vlaskol
06.07.13,21:45
Darovacia zmluva na dom medzi rodičmi a synom bola podpísaná cca pred 12 timi rokmi, 8 rokov dozadu otec už zomrel. Teraz chce matka od syna vrátiť dar, lebo má pocit, že ako " vecné bremeno" nemôže o ničom v dome rozhodovať a že hlavné slovo má vo veciach rozhodovania syn...
buchač
07.07.13,04:14
Právny aspekt veci :

Občiansky zákonník ustanovuje v §630 jedinú zákonnú podmienku pre vznik nároku darcu domáhať sa vrátenia daru od obdarovaného a to správanie obdarovaného voči darcovi alebo členom jeho rodiny, ktorým hrubo porušuje dobré mravy.
Zdôrazňujeme, že sa vyžaduje hrubé porušenie dobrých mravov, čo znamená porušenie dobrých mravov značnej intenzity alebo ich sústavné porušovanie. Nepostačuje tak len prostá nevďačnosť obdarovaného alebo menej významné porušenie dobrých mravov. Konanie obdarovaného musí byť objektívne považované za spoločensky hrubo nepriateľné, nepostačuje len subjektívny pocit darcu.
Nárok na vrátenie daru vzniká darcovi v prípade, že správanie obdarovaného hrubo porušujúce dobré mravy smeruje priamo voči darcovi alebo proti členom rodiny darcu. Občiansky zákonník bližšie nedefinuje koho treba považovať za rodinu v tejto súvislosti a koho nie. Väčšina súdnej praxe sa však prikláňa k názoru, že za rodinu treba považovať všetky blízke osoby podľa §116 Občianskeho zákonníka.
Právo domáhať sa vrátenia daru sa premlčuje vo všeobecnej trojročnej premlčacej lehote, ktorá začína plynúť v deň kedy sa mohlo toto právo po prvý raz uplatniť. Nie je teda nevyhnutné aby stav porušovania dobrých mravov pretrvával v čase kedy sa darca bude domáhať vrátenia daru.

Morálna stránka :
Správa sa syn tak , že hrubo porušuje dobré mravy ???
Záleží ale aj od toho , čo si matka predstavuje pod pojmom " rozhodovať "...

Postreh zo života:
Darcovia si niekedy mýlia dojmy s pojmami .
To znamená , že rodič daruje nehnuteľnosť .
Tým pádom sa vzdáva všetkých skutočností okolo financií vzhľadom k nehnuteľnosti , t.j. platenie daní , rôzne opravy , náklady na energie ...etc ,etc ....
Lenže rodič si chce nechať to právo rozhodovania čo sa bude a čo nebude na dome robiť za cudzie financie .

Tým samozrejme nechcem povedať , že rodič nemá právo vyjadriť sa k veci , poradiť a či pomôcť ...
No právo rozhodnutia by malo byť na niekom inom .
arizona
07.07.13,04:37
Na vratenie darovanej nehnutelnosti by musel byt zakonny dovod,rozhodol by o tom sud.

Ale pocit, ze nema pravo rozhodovat o nehnutelnosti,ktorej uz nie je majitelkou nie je zavazny dovod...

Treba si uvedomit, ze taketo pravo rozhodovania nema,lebo tym, ze nehnutelnost darovala,stratila vlastnicke prava,prava presli na obdarovaneho.
Takze obdarovany je majitelom nehnutelnosti o ktorej si moze rozhodovat sam. Keby sa hoci aj rozhodol dom predat, tak "veceno bremeno" nema narok sa vyjadrit...