Štefan Cibo Budinský
15.07.13,15:38
Dobrý deň,

Chcel by som sa informovať že máme domáce zviera (psa). Suseda nemá oplotenie z pravej strany a otázka je že či je nejaký zákon na to že je povinná si oplotiť nakoľko sa sťažuje že pes je vonku. Nie raz sa sťažovala, a dnes tu bola aj polícia. Má aj ona psy ktoré boli nie raz na našom pozemku a pustila aj cudziu osobu na náš pozemok bez nášho vedomia keďže tam nemá ten plot. Čo môžem JA urobiť ohľadom tejto veci?
draik
15.07.13,14:16
Plot povinný nie je. Ak by však jej zvieratá prechádzali na Váš pozemok, môže jej súd prikázať oplotenie urobiť, to isté platí aj v opačnom garde pre Vás. Niet nad dohodu.
arizona
15.07.13,15:56
Ziaden zakon neprikazuje vlastnikom oplotit pozemok.
Ale §127 Občianskeho zákonníka hovori o tom, ze majtel,ktory chova nejake zvierata je povinny zabezpecit,aby nevnikali na cudzi/susedny pozemok.

(1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.
Llívia
16.07.13,04:57
Má aj ona psy ktoré boli nie raz na našom pozemku...
Žeby kvôli tomu, že TY nemáš plot z ľavej strany (z pohľadu susedky)? :rolleyes:
marjankaj
16.07.13,11:48
No mohol by si požiadať miestny úrad, aby vám tam ten plot vybudoval, keďže vy sa neviete dohodnúť.:rolleyes: