ivka32
24.07.13,08:12
Dobrý deň, poprosím radu ohľadom platobného rozkazu. Prednedávnom sme obdržali platobný rozkaz z dôvodu nezaplatenia koncesion.poplatkov. My sme všask tento záväzok neevidovali, nakoľko sme koncesion.poplatky (síce až na základe výzvy) dňa 19.3. uhradili. Po doručení PR sme sa hneď skontaktovali s RTVS a začali pátrať, prečo RTVS našu platbu neregistrujú. Pri kontrole sme zistili, že sme dané poplatky zaplatili na účet Rozhlasu a televízie a nie na účet RTVS. Keďže sme dané poplatky zaplatili, nemali sme dôvod registrovať daný záväzok voči RTVS ako neuhradný, nakoľko nám tie peniaze, poslané na iný účet ako sa malo, nik nevrátil, nik nás nekontaktoval, takže sme nemali vedomie o tom, že je to chyba. Avšak len do chvíle doručenia PR. Po telefonickom rozhovore s RTVS sme mailom dostali vyrozumenie od RTVS, že si danú platbu interným dokladom preúčtujú z účtu Rozhlasu a televízie na účet RTVS. Ale voči PR máme podať odpor. Po podaní odporu RTVS požiada o späťvzatie PR. Tak poprosím o radu, či je takýto postup správny, či sa zbytočne nenavýšia súdne poplatky (za podanie odporu). Keďže chyba nastala na oboch stranách - na našej z dôvodu zaplatenia na chybný účet, na strane RTVS nevrátenie sumy (bezdôvodné obohatenie), nebola by lepšia dohoda oboch strán a späťvzatie PR ešte v 15-dňovej lehote na podanie odporu. Poprosím o radu, kto má s týmto nejakú skúsenosť. Vopred ďakujem za urýchlené odpovede.
draik
24.07.13,08:36
RTVS by samozrejme mohla požiadať o s5vzatie návrhu, čo by bolo najjednoduchšie. Vzhľadom k plynutiu lehoty na podanie odporu by som to však neriskoval a odpor podal. Btw. chyba je len na Vašej strane ;-)
ivka32
24.07.13,08:54
ˇ
dakujem za odpoveď. No podľa teba, keby tebe prišla na účet nemalá čiastka a nevieš za čo, od koho (účtovne nespárované), tak by si robil "mrtveho chrobáka" a spokojne si tie eurá užíval ;-) ?
Mária27
24.07.13,09:51
Pozri si paragrafy 172 - 174 občianskeho súdneho poruiadku. Po vydaní platobného rozkazu už treba len podať odpor, lebo:

§ 174

(1) Platobný rozkaz, proti ktorému nebol podaný odpor s odôvodnením, má účinky právoplatného rozsudku.
dedo paragraf
24.07.13,11:23
Nakoľko ste chybu urobili Vy,hoci omylom,radím čím skôr podať odpor voči PR.Bohužiaľ, aj omyly majú (takmer vždy zápornú) cenu.Hoci podľa sedliackeho rozumu je jednoduchšie zo strany RTVS vziať späť predmetný PR. Lenže musíte rátať s tým,že RTVS má s tým aj nejaké náklady a tie niekto musí zaplatiť.Najvhodnejší spôsob by bola dohoda s RTVS.