tadeas221
23.08.13,06:48
Môže mi niekto poradiť ako má postupovať SVB a NP, keď chce urobiť dražbu bytu neplatiča? Chcem vedieť postupne jednotlivé kroky, ktoré je potrebné urobiť /kde a ako žiadať dražbu, čo treba predložiť, atď./. Za radu vopred veľmi pekne ďakujem.
Llívia
23.08.13,04:50
Najlepšie obrátiť sa na nejakú dražobnú spoločnosť.
sito
23.08.13,17:20
Najlepšie obrátiť sa na nejakú dražobnú spoločnosť???

Než!

Najlepšie je pritlačiť na neplatiča. Mať doklady o upozornení, upomienky, že dlží a dlh si musí vyrovnať.

Ak si nesplní svoju povinnosť, ostatní majú právo, a tiež povinnosti ...
mackoivan
27.08.13,09:52
ak nemáš rozsudok súdu - vymáhači nič nezmôžu
Llívia
27.08.13,09:54
Aký rozsudok súdu? Na dražbu netreba povolenie súdu.
mackoivan
28.08.13,05:02
2) V prípade, ak boli porušené ustanovenia tohto zákona, môže osoba, ktorá tvrdí, že tým bola dotknutá na svojich právach, požiadať súd, aby určil neplatnosť dražby. Právo domáhať sa určenia neplatnosti dražby zaniká, ak sa neuplatní do troch mesiacov odo dňa príklepu okrem prípadu, ak dôvody neplatnosti dražby súvisia so spáchaním trestného činu a zároveň ide o dražbu domu alebo bytu, v ktorom má predchádzajúci vlastník predmetu dražby v čase príklepu hlásený trvalý pobyt podľa osobitného predpisu;12b) v tomto prípade je možné domáhať sa neplatnosti dražby aj po uplynutí tejto lehoty. V prípade spoločnej dražby bude neplatná len tá časť dražby, ktorej sa takýto rozsudok týka (§ 23).

(3) Osoba, ktorá podala na súde žalobu podľa odseku 2, je povinná oznámiť príslušnej správe katastra nehnuteľností začatie súdneho konania.

(4) Účastníkmi súdneho konania o neplatnosť dražby podľa odseku 2 sú navrhovateľ dražby, dražobník, vydražiteľ, predchádzajúci vlastník a dotknutá osoba podľa odseku 2.

(5) Ak vydražiteľ zmaril dražbu alebo ak súd určil dražbu za neplatnú, účinky príklepu zanikajú ku dňu príklepu.


Proces dražby
Dražbu je možné vykonať na základe písomne uzatvorenej zmluvy o vykonaní dobrovoľnej dražby, ktorú uzavrie navrhovateľ dražby s dražobníkom za podmienky, že navrhovateľ učiní písomné vyhlásenie, že predmet dražby je možné dražiť. Ak je navrhovateľom dražby záložný veriteľ, je povinný písomne vyhlásiť pravosť, sumu a splatnosť pohľadávky, pre ktorú sa navrhuje výkon záložného práva. Pred samotným začatím dražby musí byť umožnená účastníkovi dražby v termíne uvedenom v oznámení o dražbe obhliadka predmetu dražby. Dražba sa koná vo vhodných priestoroch obvykle v danom regióne, je prístupná všetkým záujemcom i verejnosti a jej priebeh, ak ide o dražbu nehnuteľností, podniku alebo jeho časti alebo v prípade, ak najnižšie podanie u dobrovoľnej dražby hnuteľných vecí, práv a iných majetkových hodnôt presiahne sumu 33 193,92 EUR, musí byť osvedčený notárskou zápisnicou. Dražba sa otvára vyvolaním, obsahom ktorého je označenia a opis predmetu dražby, jeho odhadná alebo zistená cena a údaje o právach a záväzkoch na predmete dražby viaznucich a s ním spojených, ak majú podstatný vplyv na hodnotu predmetu dražby, údaje o nájomných vzťahoch týkajúcich sa predmetu dražby a záväzkoch z nich vyplývajúcich, najnižšie podanie a najnižšie prihodenie. Draží sa, ak účastníci dražby robia vyššie podanie. Účastníkom dražby, ktorí predmet dražby nevydražili, dražobník vráti po skončení dražby zloženú dražobnú zábezpeku.
Ak urobí niekoľko účastníkov dražby súčasne rovnaké podanie v rámci toho istého vyvolania a ak nebolo urobené vyššie podanie, rozhodne licitátor žrebom o tom, komu z nich príklep udelí. Dražiteľovi s najvyššou ponukou udelí licitátor príklep. Udelením príklepu je dražba ukončená. Vlastníctvo k predmetu dražby prechádza na vydražiteľa príklepom licitátora za podmienky, že vydražiteľ uhradil cenu v stanovenej lehote.
na začiatok
Návrh
Návrh na vykonanie dobrovoľnej dražby je prvým krokom k realizácii dobrovoľnej dražby. Súčasťou návrhu na vykonanie dražby je písomné vyhlásenie navrhovateľa, že predmet dražby je možné dražiť, ktoré musí byť v návrhu na vykonanie dražby výslovne uvedené.
Navrhovateľ je ďalej povinný:
• predložiť list vlastníctva nie starší ako tri mesiace, ak navrhuje predaj nehnuteľnosti,
• označiť osoby, ktoré majú predkupné právo k predmetu dražby, alebo ktoré majú spoluvlastnícky podiel k predmetu dražby,
• označiť osoby, ktoré majú záložné právo alebo iné právo zapísané v katastri nehnuteľností, v Notárskom centrálnom registri záložných práv, v evidencii podľa osobitných zákonov (napr. evidencia patentov, ochranných známok) alebo v listinách osvedčujúcich vlastnícke právo k predmetu dražby, ktoré sú nevyhnutné k nakladaniu s predmetom dražby,
• v prípade, že navrhovateľom bude záložný veriteľ, uvedie vo vyhlásení okrem vyhlásenia "predmet dražby je možné dražiť", prehlásenie o pravosti, sume a splatnosti pohľadávky, pre ktorú navrhuje výkon záložného práva a ktoré bude potrebné vo vyhlásení výslovne uviesť.
Záložný veriteľ je ďalej povinný
• predložiť list vlastníctva nie starší ako tri mesiace, ak navrhuje predaj nehnuteľnosti,
• označiť osoby, ktoré majú predkupné právo k predmetu dražby, alebo ktoré majú spoluvlastnícky podiel k predmetu dražby,
• označiť osoby, ktoré majú záložné právo alebo iné právo zapísané v katastri nehnuteľností, v Notárskom centrálnom registri záložných práv, v evidencii podľa osobitných zákonov (napr. evidencia patentov, ochranných známok) alebo v listinách osvedčujúcich vlastnícke právo k predmetu dražby, ktoré sú nevyhnutné k nakladaniu s predmetom dražby.
Naša spoločnosť upozorňuje, že v zmysle § 33 zákona o dobrovoľných dražbách je navrhovateľ dražby zodpovedný za správnosť prehlásenia o tom , že predmet dražby je možné dražiť. Záložný veriteľ ďalej zodpovedá za pravosť, výšku a splatnosť pohľadávky, pre ktorú navrhuje výkon záložného práva. Zodpovednosti za škodu, ktorá vznikne porušením povinnosti uviesť správne údaje sa nemožno zbaviť. V prípade, že navrhovateľ neoznámi ďalšie vyššie uvedené skutočnosti, zodpovedá za škodu, ktorú týmto porušením spôsobí, pričom sa zodpovednosti zbaví len v prípade, ak preukáže, že o takýchto skutočnostiach nemohol vedieť ani s vynaložením náležitej starostlivosti. Navrhovateľ ďalej zodpovedá za škodu, ktorú spôsobí porušením inej povinnosti stanovenej v zákone o dobrovoľných dražbách, ibaže by preukázal, že škode nemohol zabrániť ani pri vynaložení úsilia, ktoré možno od neho spravodlivo požadovať.
na začiatok
Zmluva
Zmluva o vykonaní dražby je druhý krok v dražobnom procese, ktorý nasleduje po Návrhu na vykonanie dražby. Dňom doručenia podpísanej Zmluvy o vykonaní dražby s podpísaným Návrhom na vykonanie dražby na sídlo dražobnej spoločnosti Zmluva nadobúda účinnosť a tým sa vykonanie dražby stáva pre dražobníka záväzným.
na začiatok
Oznámenie o dražbe
Tretí krok v dražobnom procese predstavuje Oznámenie o dražbe, ktorým bude vyhlásené konanie dražby dražobníkom po nadobudnutí účinnosti Zmluvy o vykonaní dražby.
V Oznámení o dražbe sa presne uvedie miesto, dátum a čas otvorenia dražby, opis predmetu dražby, dátum a čas vykonania obhliadky predmetu dražby, cena predmetu dražby, najnižšie podanie, minimálne prihodenie, dražobná zábezpeka a spôsob jej zloženia rovnako jej výška a spôsob jej vrátenia.
Oznámenie o dražbe sa uverejní v Notárskom centrálnom registri dražieb minimálne 15 dní pred konaním dražby, v prípade nehnuteľnosti minimálne 30 dní. Dražobník zabezpečí zaslanie Oznámenia o dražbe všetkým zákonom stanoveným osobám, jeho uverejnenie v tlači a jeho vyvesenie vo verejne prístupnej časti objektu, v ktorom sa dražba bude konať.
Rovnopis Oznámenia o dražbe, ktorý bude uložený u dražobníka, musí byť podpísaný navrhovateľom dražby; podpis navrhovateľa dražby musí byť úradne
mackoivan
28.08.13,05:20
vymáhanie dlhu by sa nemalo začínať dobrovolnou dražbou,, ale exekučným konaním- podaním na súd atď.
Llívia
28.08.13,06:07
Je na SVB, či dlhy bude vymáhať cez exekúciu, alebo cez dobrovoľnú dražbu.