Syessha
30.08.13,09:11
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ako môžem postupovať, sused má na vedľajšom pozemku zhruba 40 úľov včiel ak nie omnoho viac v obytnej zóne, okolo sú rodinné domy. Nevieme si zatiaľ pomôcť. Sused dohodu odmieta. Člen rodiny je alergický, rieši to potom sanitka.
meha
30.08.13,10:57
V prípade dokladovania lekárskeho osvedčenia o trvalom ohrozovaní zdravia bude sused nútený chov včiel ukončiť.Najprv si však zisti zisti podmienky chovu včiel vo Vašej obci.
misoft
30.08.13,15:55
Každá obec by mala mať spracované VZN týkajúce sa chovu a držania zvierat, týka sa to aj včiel, umiestnenia úľov a pod. Takže sa obráť na starostu, prečítaj si VZN. Ak je ohrozované zdravie (prípadne alergiou i život) od včiel, obrátiť sa na starostu, aby tento stav riešil (bude to istotne riešiť upozornením - smiešne, prípadne pokutou). Ak však i naďalej budú včely ohrozovať a starosta nebude konať - jedine súd v zrýchlenom konaní a vydaním PO (predb. opatrenie), aby včelstvá z intravilánu odstránil.
draik
01.09.13,16:24
Bolo by potrebné poznať ďalšie podrobnosti (lokalita, veľkosť pozemku, výskyt včiel na cudzom pozemku). Vzhľadom na počet úľov by zrejme bolo možné uspieť s návrhom na ich výraznejšie obmedzenie, ale úplný zákaz nie je celkom namieste. Z právneho hľadiska alergia suseda spravidla nie je dôvodom na to, aby vlastník včiel bol zbavený práva ich chovu. Obec nemá právo regulovať chov zvierat.