ladislav.m
15.09.13,00:33
Dobry den, moj dedko spisal zavet (notarskou zapisnicou), v ktorom ma vydedil. Ako dovod uviedol, ze moja mama (ktora v roku 2010 nahle umrela) zdedila dedkov byt s vecnym bremenom-dozivotnou starostlivostou o dedka. Ten vsak v dedickom konani po mame zdedil moj brat, ktory sa o dedka svedomite staral po dobu 2 rokov, pokym si ho nevzala teta. Pred tym, ako dedko odisiel, dedko mojmu bratovi pred notarom podpisal, ze sa tohto prava dobrovolne vzdava aby moj brat mohol byt predat. Ide o podvod, zavet obsahuje klamlive informacie a nepravdy. Bol spisany v dome mojej tety, jej znamym notarom. S dedkom som mal vzdy dobry vztah ja aj moj brat. Este u tety sme ho boli niekolkokrat pozriet. Vtedy uz bol zavet spisany. My sme vsak o nicom nevedeli.Dedko mal 85 rokov, od mlada skoro nic nepocul a o moznosti spisania zavetu ani nechyroval, nehovoriac o tom, ze by podobnu vec nikdy nespravil. Zavet bol spisany v dome mojej tety, ktora sa v zavete spomina ako jedina dedicka. Ta sa uz v minulosti pokusala o prepis majetkov na seba. Notarska zapisnica bol podvod. Chcel by som sa spytat ako mam dalej postupovat. Tiez by som chcel vediet, ako notar overuje sposobilost osoby v pripade spisovania zavetu. Cital som, ze notarsku zapisnicu je takmer nemozne napadnut. Ja som starostlivostou o dedka povereny nebol. Moze to obstat ako dovod k vyvedeniu? Dakujem velmi pekne za pomoc.
arizona
15.09.13,06:24
Neopomenutelny dedic ma pravo napadnut neplatnost zavetu a vydedenia na sude.

viac si precitaj napr. tu http://www.trh.sk/clanky/pravna-poradna/neplatnost-zavetu-a-ucastnici-konania-o-dedicstve-221.html
pepsikova
15.09.13,06:29
..dedičmi v prvom rade sú po dedkovi jeho deti...čiže tvoji rodičia (otec, alebo matka) a ich súrodenci..ty si dedič v druhom rade-teda po tvojich rodičoch, ak už nežijú..podiel, ktorý im patril po dedkovi sa dedičstvom prenáša na teba...vydediť ťa nemôže, pretože to potvrdenie ne-starostlivosti by musel ešte za života spísať u notára,inak si dedičom po rodičoch zo zákona..notár musí vedieť, aký je postup a to bude na dedičskom konaní, takže ťa z dedičstva nemôže len tak vylúčiť a ak by hej,môžeš po dedičskom konaní napadnúť závet na súde,kde budeš musieť dokázať svoj vzťah k dedkovi aj tetinu "chamtivú"politiku,lebo očividne je ona jediným dedičom priamo, teda v prvom rade a všetko chce zhrabnúť pre seba...a tiež podvodnú zápisnicu budeš musieť dokázať!..čiže obviniť notára z protizákonne spísaného závetu,či zápisnice...
..dedenie zo závetu po zosnulom ,ktorý vlastnoručne spísal a podpísal závet, musí ,aj keď je v ňom len jediná dedička, ostatných dedičov podeliť zo zákona...
..podmienkou pre vydedenie je dokázateľný právny stav,to určuje zákon, ktorý musí byť zapísaný v závete a podľa ktorého si vydedený ako dedič po rodičoch...
...ak si v práve, nedaj sa!..
Mária27
15.09.13,07:10
Vydedenie je jedna vec a závet druhá vec, aj keď listina o vydedení môže byť zahrnutá do závetu..

Čo sa týka vydedenia (§ 469a obč.z.), možno si to zabudol len spomenúť, ale dedko nemôže vydediť len teba bez toho, aby vydedil tvojho rodiča, aj keby sa tvoj rodič toho nedožil. To by mal notár vedieť, ale pozri sa na to.
Ak dedko uviedol ako dôvod vydedenia len neposkytnutie pomoci, tento dôvod by bol prijateľný len ak by taká pomoc bola od teba potrebná a súčasne tvoje konanie by bolo posúdené ako rozpor s dobrými mravmi. Ak sa staral o dedka niekto iný, nepotreboval tvoju pomoc, dôvod vydedenia odpadá. Súd bude posudzovať, či dedko od teba takú pomoc potreboval, či ťa o to požiadal a ty si v rozpore s dobrými mravmi odmietol ...

Čo sa týka závetu, ak si nebol právoplatne vydedený a ak ak nedokážeš nejaký dôvod neplatnosti závetu (zdravotný stav dedka, potreba svedkov ...), ako neopomenuteľný dedič máš právo na polovicu svojho zákonného podielu (§ 479).
arizona
15.09.13,09:32
mal by si viditelne oddelit co si doplnil v otazke,aby bolo jasne, co dalsie sa pytas a na co uz mas odpovedane...
arizona
15.09.13,09:34
Ak dedko nebol v case podpisovania zbaveny svojpravnosti, notar nema preco skumat, ci je sposobily. Ale pri napadnuti zavete by bolo na tebe to dokazat a prip.podlozit faktami,napr.vyjadrenim lekara,znalca ,svedkov atd.
avalik
15.09.13,09:41
mama zdedila dedkov byt za jeho zivota??? a to sa da? ... nebolo to nahodou darovanie?
ladislav.m
15.09.13,09:54
Som tu novy, dakujem za radu :-)
ladislav.m
15.09.13,09:57
Byt bol na namu prepisany v dedickom konani po babke, dedkovej manzelke v roku 2005.
Katy a R
15.09.13,09:58
len si sa asi pomýlil - dedko mohol darovať byt mamke .. a po nej zdedil brat (zrejme ste sa tak dohodli pri dedičskom konaní ??)
Myslím, že teta teraz v dedičskom konaní môže (ale aj nemusí?) žiadať započítanie daru - mamka dostala byt .. a o hodnotu toho daru sa môže znížiť váš podiel (po mamke) - ak teda je ešte čo dediť? .
- a po mamke nastupujete obidvaja bratia - ako dediči v prvej skupine .

Takže po tvojom doplnení, že mamka získala byt dedičskou dohodou - DK po babke.... tak treba v prvom rade pozrieť, aké sú tam podmienky tejto dohody (ako sa mamka so sestrou dohodli) ... môže tam byť napr, že pri predaji vyplatí sestru a že sa to vzťahuje na potomkov ?? ...
ladislav.m
15.09.13,09:59
A ako overuje ci pocuje, vidi, vie citat? Ak dedko bol nepocujuci, preco sa v zavete pise, ze mu bol zavet precitany?? V pripade, ze je osova hlucha, nevyzaduje sa este 1 svedok?
ladislav.m
15.09.13,10:04
Byt bol na mamu prepisany v dedickom konani po babke v roku 2005 a moja mama sestru vyplatila. Nejde o dar. Ked hovorime o daroch, teta stihla dat dedkovi podpisat dar jej, ide o lukrativne pozemky. Tiez dala dedkovi podpisat predaj inych jeho pozemkov. Ked sa dojaze, ze peniaze z tohto predaja sli ba tetin ucet,je to mizne klasufikovat ako dar?
Katy a R
15.09.13,10:08
ak mama sestru vyplatila - tak potom žiadne započítanie neprichádza do úvahy - ale naopak - vy môžte žiadať to započítanie tých pozemkov, čo jej "daroval" - ak dokážete, tak aj tie peniaze (ale to už asi bude náročnejšie)
julysak
15.09.13,10:15
Príliš veľa sa tu IBA špekuluje.
Zoskenuj a daj sem priamo texty - na to sa dá odpovedať.
Katy a R
15.09.13,10:24
veru - niet nad jasné zadanie a uvedenie všetkých potrebných info! :) - a či vôbec ešte je čo dediť??