Vector
06.10.13,10:03
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať niekoho kto s tým má skúsenosti, najlepšie nejaký právnik. Ako pripraviť zmluvu o spolupráci s inou firmou. Aké podmienky by mali byť dodržané z právneho hľadiska? Napr.spíšem zmluvu s firmou najprv na 1 rok, že budem využívať jeho priestory za xx€/1 mesiac/1 priestor. No chcel by som postaviť zmluvu tak, aby druhá strana nemohla odstúpiť od zmluvy počas toho roka(prípadne za nejakú sankciu) a nemohla ani zmeniť výšku toho nájmu.No zas na druhej strane, aby som ja prípadne mohol od zmluvy odstúpiť. (napr. neprinášalo by to zisky )No aby to bolo právne dobre opatrené aby sa nestalo, že počas roka si firma nájde nejakú medzeru v zmluve a začne pýtať viac alebo prípadne bude chcieť spoluprácu ukončiť. Najlepšie by bolo ak by bol k dispozícii nejaký vzor ako má takáto zmluva vyzerať. Nikdy som totiž zmluvu ešte nerobil. Vopred ďakujem za odpovede.
buchač
06.10.13,09:07
ZJAVNE nevýhodné požiadavky v budúcej , nevýhodnej - jednostranne znejúcej zmluve , kde sú neprijateľné podmienky z Tvojej strany ...

Preštuduj

§ 53 Občiansky zákonník - Zákon č. 40/1964

(1) Spotrebiteľské zmluvy nesmú obsahovať ustanovenia, ktoré spôsobujú značnú nerovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán v neprospech spotrebiteľa (ďalej len "neprijateľná podmienka"). To neplatí, ak ide o zmluvné podmienky, ktoré sa týkajú hlavného predmetu plnenia a primeranosti ceny, ak tieto zmluvné podmienky sú vyjadrené určito, jasne a zrozumiteľne alebo ak boli neprijateľné podmienky individuálne dojednané.

Poznámka :
Môj skromný názor ( a to ani právnik nie som ) znie , že druhá strana by bola ( nazvem ) na hlavu padnutá , ak by takúto zmluvu s tými požiadavkami podpísala ...
AmmiS
06.10.13,10:39
Dobrá rada: práve preto si túto zmluvu nepíšte sám :-) a práve tu je najhorším riešením zvoliť "vzor", ktorý kdekoľvek nájdete. Ja tvrdím, že každá zmluva musí byť "ušitá na mieru", aby ochránila vaše záujmy a aby sa našiel konsenzus medzi dvomi subjektami, ktoré ju uzatvárajú. Určite vám nepodpíšu niečo, s čím súhlasiť nebudú, preto je dobré o zmluvných podmienkach vyjednávať. To sa tak väčšinou aj robí. Potom každý vie aké sú jeho limity.

§53 Občianskeho zákonníka sa vzťahuje na dva subjekty, z ktorých jeden je podnikateľ a druhý nepodnikateľ - spotrebiteľ, ktorí uzatvárajú zmluvu o úvere. Takže žiadne "nevýhodné, jednostranné" zmluvné podmienky sa na tento váš typ zmluvy podľa tohto ustanovenia §53 netýkajú.

Zmluva medzi dvoma podnikateľskými subjektami sa riadi Obchodným zákonníkom.