Andrej H
09.10.13,22:09
Zdravim,
mame problem s dusevne chorym susedom, ktory uz roky terorizuje svoje okolie kazdodennymi verbalnymi utokmi a pravidelnym podavanim vykonstruovanych trestnych oznameni na clenov nasej rodiny (ukradnute dosky,sudy z dvora, hlasenie cierneho odberu plynu a pod.). Samotni policajti ho uz maju plne zuby, nakolko je u nich na okrsku tak 3x tyzdenne a vsetky jeho "bludy" musia chodit riesit do terenu (inak povedane, zakazdym nas konfrontuju s novymi a novymi obvineniami). Im samotnym je to uz trapne ako casto su u nas a s akymi zalezitostami, ale zo zakona vraj musia takto riesit kazde jeho podanie. Nas to uz samozrejme nebavi a radi by sme jeho vycinanie legalne ukoncili.
Nevie nam niekto poradit, ci je mozne v takomto pripade susedskeho sikanovania iniciovat proces pozbavenia sposobilosti na pravne ukony, cim by sa mohlo predist nestastiu, ku ktoremu jeho stupnujuca sa agresivita (v poslednom case uz nielen na verbalnej urovni), nevyhnutne speje. Alebo existuje aj iny sposob ako takehoto cloveka "zastavit"?
Deti tohto cloveka sa za neho hambia ale z ucty (zo strachu) takyto proces, resp. akukolvek pomoc v danej veci odmietaju.
Dakujem vopred.
arizona
09.10.13,20:59
Ak je agresivny a vyhraza sa vam, napr. fyzickym napadnutim, tak mozete zavolat Policiu a zdoraznit, ze mate strach a obavy o svoju rodinu.Mozete zaroven aj poziadat o zadrzanie a o psych. vysetrenie...

Ale sanca je mala, Policia vacsinou kona, az ked sa naozaj nieco zle stane. Vtedy mu mozu nariadit aj ustavnu liecbu.

PS. Myslis si, ze keby ho sud zbavil svojpravosti, ze by vam prestal robit zle,alebo ze by sa zastavila jeho agresivita?
Dáša_
10.10.13,03:42
Riešilo sa u nás niečo podobné - osoba, ktorá bola takýmto človek "postihnutá" podalala trestné oznámenie. Na čas to pomohlo, keď si policajti pre zmenu predvolali túto osobu.

Druhá možnosť, návrh na obmedzenie spôsobilosti na právne úkony nemusia podať iba príbuzní, môžete to byť aj vy. Minimálne by potom policia nemusela vyšetrovať jeho oznámenia....
Andrej H
10.10.13,18:09
Dakujeme...Fyzickym napadnutim sa vyhraza prakticky stale....zatial vsak ku nemu nedoslo. Aj policia sama vyhlasila, ze to je ta hranica kde by uz musela konat. Obavame sa vsak, ze uz moze byt neskoro. Tym pozbavenim svojpravnosti by sme samozrejme chceli dosiahnut aspon to, co uvadza Dáša_ vo svojom prispevku. Minimalne by sa nim nemuseli policajti zaoberat a nasledne by nas uz nemuseli navstevovat, kontaktovat a pozyvat na "vypocutie". Este raz dakujeme za reakciu.
Dáša_
10.10.13,18:12
Zažila som pred rokmi jedno také v praxi, ked na návrh susedov nakonie súd chodú ženu zbavil svojprávnosti a bola dokonca umiestnena do nejakeho ustavu. Ale bol to celkom dlhy proces.
Andrej H
10.10.13,18:14
Dakujeme, nasim problemom vsak je dostat tohoto cloveka pred psychiatra. Ten by mal stanovit diagnozu, ktora bude podkladom pre sud....a toto povazujeme za zasadny problem. Ako donutit cloveka podrobit sa psychiatrickemu vysetreniu ? Ma jeho obvodny lekar po predlozeni nasich argumentov povinnost mu to vysetrenie prikazat ?...alebo tu moznost maju aj policajti, po tom ako u nich nadiktoval 50 absurdnych trestnych oznameni ?
Kazdopadne, dakujeme.
arizona
10.10.13,18:24
Nedonutite ho nijako! A ani obvodny lekar nie je opravneny stanovit presnu psych. diagnozu, on nie je na to specializovany. Vy tiez nie ste odbornici, iba laici, takze ako chces lekara presvedcit, ze sused je naozaj zrely na psychiatriu? Aj ked sa ti to zda nezmyselne je to tak. Kazda minca ma dve strany...vies kolko ludi by skoncilo neopravnene v ustavoch, ci zbavenych svojpravmosti ,keby to bolo take jednoduche? To by sa dost zneuzivalo...
Dáša_
10.10.13,18:27
no, tuto pani prinutil sud :) Uz si detaily nepamatam, je to snad aj 10 rokov dozadu a trvalo to dost dlho. Ta pani bola fakt chora.
V tomto prípade podla mna treba na neho podat trestne oznamenie, nech sa s tym polícia vysporiada a nech tahaju aj jeho. Popisat, co sa deje. Mozno to pomoze
arizona
10.10.13,18:43
Trestný zákon v § 360 upravuje trestný čin nebezpečného vyhrážania:

§ 360
Nebezpečné vyhrážanie


(1) Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania,
b) na chránenej osobe,
c) preto, aby inému zmaril alebo sťažil uplatnenie jeho základných práv a slobôd,
d) z osobitného motívu, alebo
e) verejne.

Vy môžete podať trestné oznámenie pre trestný čin nebezpečného vyhrážania
alaya1
10.10.13,19:08
Ak ma sused pribuznych, poziadajte ich, aby situaciu riesili. Vam neostava nic ine, ako v pripade verbalnych, ci telesnych atakov ohlasit vec policii, obecnemu uradu, ale zbavenim sposobilosti na pravne ukony sa frekvencia jeho utokov pravdepodobne neznizi, len ich uz nemusia riesit organy. Vasa situacia sa tym podla mojho nazoru nevyriesi. Navstevu lekara- psychiatra musi absolvovat sused sam, z vlastnej vole, pripadne na nariadenie sudu v pripade, ze spachal trestny cin.
Osobne by som to riesila uplnou ignoraciou tohto cloveka, taketo spravanie takychto ludi skor odradi.
Durov
11.10.13,05:31
Pred psychiatra ho nedostanete.
Jediná vaša možnosť je brániť sa prostredníctvom trestného oznámenia za krivé obvinenie.