ZuzuD
08.01.14,09:36
Dobry den. V ramci pripravy vystavy pre deti by sme chceli pouzit plagatove reprodukcie obrazov uz mrtvych maliarov napr. Monet, ale i Zdenek Burian. Viem, ze pocas ich zivota a 70 rokov po smrti sa na ne vztahuje autorske pravo. Ako je to prosim s vlastnickym? Mozeme ich pouzit? Ake pravo sa vztahuje napriklad na stare reklamne letaky, ktore boli zhotovene napr. v 6O rokoch? Su volne pouzitelne? Je mozne volne pouzit portretovu fotografiu znamej osobnosti napr. A. Einsteina stiahnutu z internetu? Dakujem vopred za odpoved.
Mária27
08.01.14,12:34
Od januára je novelizovaný autorský zákon
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-618/znenie-20140101

Vlastnícke právo sa berie do úvahy len pri origináloch. Rozmnoženinu môžeš bezplatne vyhotoviť pre seba a na nekomerčný účel, aj na vzdelávací účel. Zverejnené dielo môžeš takto využívať tiež. Novinky sú pri internetovom zverejnení.
misoft
08.01.14,14:00
Takže by mali ubudnúť všelijaké tie žaloby na zverejnenie toho, či oného....
Rozumiem to tak: XY namaľuje obraz - je chránený autorským právom. Odfotí ho v HD a vycapí na web. Je to už zverejnenie! Osoba AB stiahne, vytlačí na super tlačiarni (na nerozoznanie pohľadom) - môže veselo predávať, lebo autorské právo na rozmnoženinu už neplatí... autorov z toho už nebude brať lóve.

Príklad 2: sem tam tu capnem karikatútu Alana Lesyka - už sa obávať nemusím - boli zverejnené v časopise - autorské právo (nejaká žaloba) nehrozí....