Michal. F
08.01.14,12:10
Dobrý deň mam 3 ročného syna ktorému diagnostikovali autizmus je to dosť nervózny typ dieťaťa a cestovanie s nim v MHD nebyva najjednoduchšie. Preto sa pýtam môže rodič ak ma jeho dieta takuto diagnozu ziadat o prispevok na auto?
za radu vopred Ďakujem.
arizona
08.01.14,12:02
SKOPIROVANE Z : http://www.pacient.infopacient.sk/index.php?page=socialna-poradna&strana=124&=

Dobry den,
nasmu 3-rocneho syncekovi bol diagnostikovany autizmus. Chcem sa opytat, na co mame narok ohladne ZTP, ak bude navstevovat 5x do tyzdna sukromnu specialnu skolku so zabezp. asistentom.
Mame auto na leasing, potrebne splatit este 4 roky.
AKe moznosti mame v tomto smere? Dakujem!
Autor: Sociálny poradca, zaslané: 10.04.2010, 08:01:48
Odpoveď na otázku
Dobrý deň,
ak má Váš syn 3 roky, určite ste požiadali o poskytovanie rodičovského príspevku pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav Vášho dieťaťa. Máte naň nárok vo výške 164,22 Eur, ak Vaše dieťa bude navštevovať predškolské zaiadenie najviac 4 hod. denne. Môžete si príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste svojho trvalého bydliska, na odd. peňažnýc príspevkov na komp. soc. dôsledkov o poskytovanie peňažného príspevku na zvýšené výdavky súvisiace so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla (ale musíte mať v lekárskom náleze od odborníka na autizmus napísané, prečo pri jeho základnom ochorení nie je vhodné cestovanie prostriedkami VHD), ak je dieťa plienkované, tak môžte požiadať o peňažný príspevok na zvýšené výdavky súvisiace s hygienou alebo opotrebovaním šatstva, bielizne, obuvi a bytového zariadenia. Ak bude dieťa odkázané na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom a bude to uvedené v komplexnom posudku, tak môžte požiadať aj o vydanie parkovacieho preukazu. O poskytnutie peňažného príspevku na osobného motorového vozidla by ste mohli požiadať vtedy, ak by ste neboli v súčasnosti vlastníkom OMV.