andreas123lm
31.01.14,17:31
Chcel by som sa opýtať, prenajímame rodinný dom na 3 roky cudzej rodine. Dom je vo vlastníctve 2 osôb. Nájomca by si chcel prepísať elektriku na svoje meno (inkaso elektriky). Ak by sme súhlasili a by si prepísal elektriku na seba, Vznikne mu nárok na podiel z majetku ? Kamarátkina mama chcela tiež prepísať na podnájomníka a zistila že by mu vzniklo po 2 rokoch právo na časť majetku.Popisovala mi to , že zveľaduje majetok alebo nieco take .. ... Existuje takáta možnosť? Dakuej mza odpoved
ivka70
31.01.14,16:48
Prepisanim elektriny nevznika ziadny narok na podiel na majetku ...
Najomca si len plati to, co spotrebuje ...nemusis mu tu cast vyuctovavavat.
Peggynka
03.02.14,07:01
A dôvod ? Ja som bola vybavovať zrušenie zmluvy po smrti manžela a žiadali odo mňa list vlastníctva,aby som mohla s nimi uzavrieť zmluvu na seba.Pochopila som,že sa pýtaš na možné následky tohto konania (ak by to bolo možné),ale ja by som s tým nesúhlasila.Jediný dôvod by som videla v tom,že nájomca je ŤZP alebo žije s osobou ŤZP a ušetril by poplatky za RTVS (4,64€ mesačne)
misoft
03.02.14,12:30
Chcel by som sa opýtať, prenajímame rodinný dom na 3 roky cudzej rodine. Dom je vo vlastníctve 2 osôb. Nájomca by si chcel prepísať elektriku na svoje meno (inkaso elektriky). Ak by sme súhlasili a by si prepísal elektriku na seba, Vznikne mu nárok na podiel z majetku ? Nie. Veď ani elektrika nie je váš majetok. Bude platiť to, čo spotrebuje. Kamarátkina mama chcela tiež prepísať na podnájomníka a zistila že by mu vzniklo po 2 rokoch právo na časť majetku. :eek: - to je čo za blbosť? Popisovala mi to , že zveľaduje majetok alebo nieco take .. ... a toto je už fakt blbosť. Existuje takáta možnosť? Nie!. Dakuej mza odpoved

.
Katy a R
03.02.14,12:35
naše RZ kancelárie zrušili - majú na to tel. linku;)
sito
03.02.14,13:44
Za elektrinu pol domu, bytu ...

Pri dlhodobom prenájme by to malo zmysel. Pri krátko dobom? nie! Po prípadnom odsťahovaní, by bol dodávateľovi zodpovedný za úhrady odsťahovaný, nájomník, ktorý má zmluvu na odberné miesto v dome, byte z ktorého sa odsťahoval.
Peggynka
03.02.14,17:33
To fakt? A na akom základe urobia zmluvu?
canbo
03.02.14,19:35
Je takáto možnosť ,čo som už overil aj na sebe a odporúčam.
Postup je nasledovný: návšteva kontaktného miesta rozvodného podniku (oboch) , a vykonať zmenu - "prepísanie hodiny na nájomcu"
Pre vykonanie tejto zmeny sú potrebné údaje číslo elektromeru a stav elektromeru,preukaz totožnosti a hodí sa aj doklad posledného vyúčtovania pre identifikáciu odberného miesta - urýchli to vyhľadávanie v systéme.Spoločne odčítať stav elektromeru a skontrolovať neporušenosť plomby .
K danému dnu sú vykonané zmeny v zmluve o pripojení a prechod práv na nájomníka , ktoré mu postupíte . Hlavne je potrebné pritom uviesť ak nájomník nezaplatí jednu faktúru,alebo preddavok... ,aby pre jeho neplatenie neodpojili elektromer ,ale aby oznámili vám. Je lacnejšie zaplatiť jeden preddavok , ako potom vybavovať spätne pripojenie.( v zmluve o prenajme dať jednu podmienku - nezaplatenie elektriny ,alebo nedoplatku v stanovenom termíne je dôvod na ukončenie nájmu ....) A zakázať mu zmenu dodávateľa elektriny, zmenu na ďalšiu osobu a pod...

Po tomto úkone vám príde vyúčtovanie nedoplatok/preplatok podla nahláseného stavu elektromera..
tak isto spätne z nájomníka na seba pri skončení nájmu prídu nedoplatky/preplatky jemu. Ak vyrobí dlh pri odbere tak si ho aj zaplatí .

Elektromer nieje ani vaším majetkom ani majetkom predajcu elektriny ,ale majetkom distribučnej spoločnosti,a je vo vašom užívaní na základe zmluvy o pripojení. ( Ktorá ostane v platnosti iba zo zmenou platiteľa.)
Dubak2000
03.02.14,20:02
ak sa tam da dat ta podmienka aby pri neplateni to oznamili majitelovi tak to je ok. Neviem ako na Slovensku, ale v Cechach som cital o pripadoch kedy najomca neplatil a majitel musel dlh zaplatit pretoze ho bez toho nechceli znova pripojit. Sice zmluva bola na najomcu, ale proste to odberne miesto sa nedalo pripojit bez uhrady dlhu.
Katy a R
03.02.14,21:11
funguje to už dávno - to, čo canbo popisuje nižšie vybavujeme na zákaznícekj linke - zmluvu pošlú poštou http://www.zse.sk/sk/Domacnosti/Poradime-vam/Pripojenie-a-dodavka-energii
Katy a R
03.02.14,21:19
Ja by som predsalen upozornila na jedno riziko.
V prípade, že takýto nájomník by sa stal neplatičom - tak ho vypnú. Samozrejme dlhy nemôžu žiadať od nikoho iného - len od neho.
ALE! majiteľ by musel zdôvodniť "znovupripojenie" ... V prípade, žeby sa chcel na odber prihlásiť znovu on (ak by chcel "svietiť") - tak by musel za to pripojenie zaplatiť - a to je veru dosť!
Samozrejme, toto pri normálnych nájomníkoch nehrozí - a o majetok sa naozaj netreba báť:)
Peggynka
04.02.14,06:42
Uniká mi zmysel tohto úkonu,mohol by zadávateľ napísať dôvod,ktorý udáva nájomca,pretože vyúčtovať elektrinu nie je problém.